Paszteciki z pieczarkami

Świetny przepis na świąteczne przekąski na ciepło, paszteciki z pieczarkami, ale równie dobrze smakują z farszem mięsnym lub ze szpinakiem.

Paszteciki z pieczarkami

Składniki:

  • 1/2 kg mąki
  • 5 dkg drożdży
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko plus 1 żółtko
  • 1 mały kubeczek jogurtu
  • 15 dkg margaryny (np. palma)
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 1 kg pieczarek
  • 1 średnia biała cebula
  • 1 łyżeczka masła
  • 2 łyżki startego żółtego sera (dowolny)
  • dodatkowo 1 jajko do posmarowania pasztecików

Przepis:

1. Pieczarki oraz cebulę pokroić i udusić na maśle. Średni ogień około 5 minut. Posolić i popieprzyć do smaku.
2. Do miski przesiać mąkę. Dodać do niej jajko, żółtko, drożdże rozpuszczone w jogurcie, szczyptę soli, proszek do pieczenia, margarynę pokrojoną w kostkę. Zarobić ciasto.
3. Zarobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 minut.
4. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na stolnicy, na grubość około 1/2 centymetra. Kroić małe kwadraciki o około 6 centymetrowych bokach. Na każdy kwadracik nałożyć dużą łyżkę farszu pieczarkowego.
5. Złapać za przeciw równoległe końce i skleić. Każdy posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać żółtym serem (odrobiną). Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
6. Piekarnik rozgrzać do 170 stopni. Piec paszteciki na złoty kolor (średnio 25 minut).

Podobne przepisy...

Leave a Reply

Your email address will not be published.