Trzy proste przekąski, które możesz wykonać samodzielnie w domu!

Trzy proste przekąski, które możesz wykonać samodzielnie w domu!

Off By Artur
Czasami nachodzi nas ochota na smaczną przekąskę. Warto wtedy mieć pod ręką kilka sprawdzonych przepisów na słodką przystawkę.

Z różnymi dodatkami

Czekoladowe fondue to jedna z najprostszych propozycji. Najlepiej jest przygotowywać je w kociołku, pod który wkłada się świeczkę. Ciągłe podgrzewanie sprawia, że czekolada długo jest płynna. Nie martwmy się jednak, gdy nie mamy specjalnego kociołka. Do przygotowania fondue idealnie sprawdzą się także niewielkie garnuszki. W jednym gotujemy wodę. Następnie wstawiamy do niego drugi pojemnik ze śmietanką. Podczas gotowania do śmietany należy dodać pokruszoną czekoladę. Całość mieszamy aż do połączenia składników. Na stronie wkuchnizwedlem.wedel.pl znajdziemy kilka pomysłów na dodatki do czekoladowego fondue. Mogą to być na przykład: sok pomarańczowy, czy wanilia. Ogromnym plusem tego sosu jest to, że możemy podawać go z różnymi produktami. Jedni wybiorą owoce, inni pianki, a pozostali ciasteczka.

Czekoladowy zawrót głowy – brownie

To ciasto jest prawdziwym wyzwaniem. Proporcje składników mogą dziwić, szczególnie osoby które dopiero rozpoczynają swoją przygodę z gotowaniem. Do przygotowania brownie będziemy potrzebować masła (375 gramów), czekolady (koniecznie gorzkiej!, 375 gramów), jajek (6), mąki (225 gramów), drobnego cukru (około 300 gramów). Bardzo ważne jest aby przesiać wszystkie suche składniki do jednego pojemnika. Masło rozpuścić i odstawić. Dodać do niego połamaną czekoladę, poczekać aż lekko się roztopi i wymieszać do uzyskania gładkiego kremu. W osobnej misce połączyć jajka z cukrem. Gdy czekolada przestygnie dodać ją do jajek, a na koniec wsypać mąkę i sól. Całość dokładnie wymieszać. W związku z tym, że ciasto jest dość klejące konieczne będzie wysmarowanie blachy masłem i wyłożenie jej papierem do pieczenia. Brownie pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut.

Czekoladowe chipsy

Chrupki z jabłek w polewie czekoladowej to bardzo prosta przekąska. Do jej przygotowania będziemy potrzebować gorzkiej czekolady, kilku jabłek, chili do smaku i soli morskiej. Obrane jabłka należy pokroić na cienkie plasterki. Następnie wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Jabłka powinny suszyć się w nim przez 10 minut. W tym czasie rozpuszczamy w kąpieli wodnej czekoladę. Na koniec dodajemy do niej nieco chili i soli. Jabłka maczamy w przygotowanym sosie i odkładamy do lodówki na dwie godziny.