Najlepsze mięso, chrupiąca bułka, pikantny sos i dodatki?

Burger
Moda na fastfoodowe hamburgery odchodzi, a w ich miejsce pojawiają się burgery premium – burgery gourmet. Soczyste mięso, idealnie dobrane dodatki – a to wszystko zamknięte w chrupiącej i świeżej bułce. Jeśli masz ochotę na smaczne jedzenie w stylu american home, poznaj tajemnicę wybornego burgera.
Każdy kto chociaż raz odwiedził taki lokal jak Bobby Burger w Warszawie doskonale wie, na czym polega różnica między burgerem gourmet a klasycznym hamburgerem. Chociaż podobieństw jest wiele, „prawie” robi wielką różnicę.

Wołowina wysokiej jakości

Niezależnie od tego czy wybierzesz się do lokalu Bobby Burger w Warszawie czy innej burgerowni, wyznacznikiem smaku prawdziwego burgera jest wołowina. Tylko świeże mięso najwyższej jakości – najlepiej pozyskiwane z bydła mięsnego – jest w stanie zapewnić burgerom odpowiedni smak.

Istotną rolę odgrywa również wiek zwierzęcia – im starsze, tym mięso bardziej żylaste, twarde, poprzerastane tłuszczem. Najlepsze burgery wychodzą z mięsa młodego, tj. pozyskanego od bydła maksymalnie trzyletniego.

Odpowiedni stopień wysmażenia

Chociaż jakość mięsa wołowego to już połowa sukcesu, ważny jest stopień wysmażenia. Nawet najlepszy kawałek mięsa będzie suchy niczym wiór, jeśli zostanie przeciągnięte. Dlatego w miejscach takich jak Bobby Burger w Warszawie dużą uwagę zwraca się na przygotowanie mięsa oraz odpowiedni stopień wysmażenia (zwykle medium rare).

Chrupiąca bułka – wypiekana na miejscu

Świeża bułka to kolejny krok w stronę burgerów typu gourmet. W przeciwieństwie do „pompowanych” bułek, jest chrupiąca i delikatna w smaku. Wypiekana na miejscu, potrafi podnieść walory smakowe niejednego burgera. Doskonale trzyma składniki i nie nasiąka sosem. Dzięki niej można poczuć się jak na prawdziwym amerykańskim przyjęciu plenerowym. Chociaż klasyką jest bułka z mąki pszennej, idealnie słodka i słona, w wielu burgerowniach proponowane są również bułki pełnoziarniste.

Sos i dodatki równie ważne

Nie ma prawdziwych burgerów bez sosu i dodatków. To równie ważne składniki, które decydują o walorach smakowych tej amerykańskiej kanapki. Smak wołowiny i dodatków podkreśli sos z nutą pikantności. Najlepiej przyrządzić go z majonezu, z dodatkiem musztardy, ketchupu, chrzanu, sproszkowanego chilli oraz soli i pieprzu do smaku.

W kwestii dodatków panuje zupełna dowolność. Chociaż klasyka nakazuje ograniczać się sałaty lodowej, cebuli czerwonej, pomidora, ogórka kiszonego i ewentualnie sera żółtego, burgerownie wychodzą naprzeciw oczekiwaniom gości. Przykładowo, Bobby Burger w Warszawie serwuje takie dodatki, jak bekon, papryczka jalapeno, krążki cebulowe. Dzięki nim klasyczny burger nabiera bardziej wyrazistego smaku dostosowanego do indywidualnych preferencji.

Chcesz poznać tajemnicę idealnego burgera? Zamów jedzenie z dostawą pod wskazany adres, a następnie spróbuj odtworzyć jego recepturę samodzielnie.

Podobne przepisy...

Leave a Reply

Your email address will not be published.