Kwas chlebowy

Kwas chlebowy to drink bezalkoholowy, który powinien gasić pragnienie. Jest bardzo często pity na wschodzie europy, zwłaszcza przez Rosjan i Ukraińców.

Kwas chlebowy razowy Czas: 40 min. Porcje: 3 Koszt:5 zł.

Składniki:

  • chleb razowy 500g
  • drożdże 10g
  • woda 600 ml
  • cukier 100g

Przepis:

1. Czerstwy chleb razowy pokroić na małe, cienie kawałki, włożyć do piekarnika, podpiekać przez ok. 15 minut, aż do zrumienienia.
2. Zrumieniony chleb razowy przełożyć do słoja lub innego naczynia, zalać letnią przygotowaną wodą, przykryć ściereczką, przechowywać w ciepłym miejscu przez 12-24 godziny.
3. Po tym czasie namoczony chleb w płynie przecedzić przez gazę, żeby był przezroczysty. Drożdże rozmieszać w małej ilości wody i wraz z cukrem dodać do kwasu chlebowego. Składniki połączyć, wymieszać, przykryć, odstawić na 12-24 godziny w ciepłe pomieszczenie do czasu wyrośnięcia.
4. Po fermentacji należy usunąć pianę z powierzchni kwasu i rozlewać go do butelek. Szczelnie zamknięty przechowywać w niskich temperaturach przez 3-5 dni.
5. Do razowego kwasu chlebowego można dodać rodzynki, imbir, suszone morele, mięte i różne inne przyprawy, dodatkowe składniki należy umieścić w kwasie na etapie dodawania cukru i drożdży. Drink podawać schłodzony w wysokich szklankach.

Podobne przepisy...

  1. Hosting says:

    Kwas chlebowy to bardzo specyficzny w smaku napoj. Jesli jestescie jego koneserami to byc moze bedziecie zainteresowani jego domowa produkcja.

Leave a Reply

Your email address will not be published.