Mizeria z ogórków

Mizeria to sałatka na zimno z zielonymi pokrojonymi w plastry ogórkami, śmietaną i przyprawami. Są wersje mizerii z cebulą, z olejem, można do niej dodać koperku, mięty,szczypiorku, cukru, a także zielonej pietruszki.

Mizeria z ogórków Czas: 10 min. porcje: 4 Koszt: 5 zł.

Składniki:

  • ogórki 650g
  • śmietana 100g
  • sól
  • cukier
  • kwas cytrynowy

Przepis:

1. Ogórki obrać, umyć i pokroić w drobne plastry. Ułożyć w misce lekko osolone.
2. Do śmietany dodać cukier, kwas cytrynowy, sól, wymieszać. Polać tym mizerię i dobrze wymieszać.
3. Mizerię można posypać koperkiem, podawać do ziemniaków, mięsa lub ryb.

Podobne przepisy...

Leave a Reply

Your email address will not be published.