Sos winegret

Ja uwielbiam sos winegret z dodatkiem musztardy, dzięki której wszystkie składniki łatwiej się łączą i ma przyjemniejszy smak.

Sos winegret z musztardą Czas: 5 min. Porcje: 4 Koszt: 4 zł.

Składniki:

  • ocet 1 łyża (ocet można zastąpić sokiem z cytryny)
  • olej lub oliwa z oliwek 3 łyżki
  • musztarda 1 łyżeczka
  • sól morska szczypta
  • pieprz szczypta

Przepis:

Francuski sos winegret, jak zrobić na zimno? Najczęściej podawany do sałatek z warzywami. Głównymi składniki sosu są ocet, oliwa, pieprz i sól, jako dodatki musztarda, czosnek, miód, imbir lub sok z cytryny.
1. Sos winegret można robić w misce lub w małym słoiczku. Na początek należy wlać łyżkę octu i od razu dodać szczyptę soli, pieprzu oraz musztardę, wymieszać, aż sól będzie rozpuszczona.
2. Na koniec dodać olej, przyprawić pieprzem i wszystko dokładnie wymieszać, aż do osiągnięcia gładkiej konsystencji.
3. Przygotowanym sosem winegret polewać sałatkę tuż przed podaniem. Przechowywać w chłodnym miejscu, najlepiej w lodówce do 2 dni.

podpis kwalifikowany cena

Podobne przepisy...

  1. maedichicto says:

    Jest wiele sposobow na przygotowanie sosu winegret . My proponujemy przepis na najpopularniejszy chyba sos do salatek , przyrzadzony z musztarda Dijon i odrobina cebuli.

Leave a Reply

Your email address will not be published.