Pomysł na kurczaka

skrzydelka-z-kurczaka-zagrodowego-w-miodzie
Mięso, podawane zazwyczaj na śniadanie w postaci smacznego i pożywnego dodatku do świeżego, chrupiącego pieczywa lub na obiad jako gorące danie główne zaspokajające głód nawet na kilka godzin, stanowi cenny i ważny element codziennej diety dzieci, dorosłych oraz często schorowanych osób starszych. Powszechnie bowiem wiadomo, że dostarcza wielu ważnych witamin i składników mineralnych takich jak chociażby łatwo przyswajalne białko, nienasycone kwasy tłuszczowe, żelazo, cynk czy fosfor niezbędne do prawidłowego funkcjonowania wszystkich organów i narządów ludzkiego organizmu.

Wartości odżywcze kurczaka

W Polsce zdecydowanie największą popularnością, zarówno wśród prawdziwych pasjonatów gotowania jak i „zwykłych” gospodyń cieszy się, ze względu na niepowtarzalne walory smakowe oraz bogate wartości odżywcze, białe mięso, a w szczególności kurczak o delikatnej, strukturze i niskiej zawartości tłuszczu. Mięso z kurczaka o przyjemnym zapachu jest bowiem miękkie, soczyste, kruche, lekkostrawne a przy tym jednocześnie bardzo pożywne. Doskonale więc sprawdza się w diecie niemowląt, odkrywających pierwsze smaki, małych dzieci o wrażliwym układzie pokarmowym i trawiennym, osób aktywnych fizycznie, pracujących umysłowo lub zmagających się z różnorodnymi problemami zdrowotnymi, chorobami, nadwagą i otyłością. Witaminy i minerały, zawarte w drobiu, między innymi regulują poziom cholesterolu, mają ogromny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i samopoczucie ogólne człowieka, wspomagają układ odpornościowy, a także poprawiają stan włosy i skóry. Wysoka zawartość łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego biała oraz niewielkiej ilości tłuszczu sprawia, że mięso z kurczaka stanowi atrakcyjny produkt, wykorzystywany do przygotowania smacznych i pożywnych dań głównych oraz produkcji szerokiej gamy wędlin.

Pomysły na kurczaka

Popularne w naszym kraju mięso z kurczaka cieszy się ogromnym zainteresowaniem wśród konsumentów nie tylko ze względu na wyjątkowy smak i bogactwo wartości odżywczych, ale przede wszystkim ze względu na łatwą i nieskomplikowaną obróbkę. Poszczególne elementy kurczaka takie jak: udka, pierś czy skrzydełka stanowią bazę różnorodnych, często niebanalnych przystawek, zup, obiadów, zapiekanek, pieczeni, pasztetów, wędlin, a nawet sałatek. Mięso drobiowe daje nieograniczone wręcz możliwości eksperymentowania w kuchni, łączenia tradycyjnych smaków z egzotycznymi ziołami i przyprawami, realizowania własnych fantazji kulinarnych oraz tworzenia oryginalnych potraw. Do najpopularniejszych i najczęściej pojawiających się na polskich stołach dań z kurczaka należą między innymi: rosół, złociste filety z piersi, pyszny kotlet de volaille, pieczone udka w marynacie, egzotyczna sałatka gyros, nugetsy,
skrzydełka z kurczaka w miodzie oraz wiele innych. Osoby, które wolą sprawdzone i polecane przez innych dania, mogą skorzystać z gotowych przepisów (np. skrzydełka przepis), dostępnych w książkach kulinarnych, internecie czy kolorowych czasopismach kobiecych.

Kurczak na każdą okazję

Mięso drobiowe, odpowiednio przygotowane i doprawione, dostarcza wielu niezapomnianych wrażeń kulinarnych zarówno w formie gotowanej, duszonej, smażonej, pieczonej jak i grillowanej. Doskonale komponuje z ziołami oraz przyprawami klasycznymi i egzotycznymi, do których należą między innymi: curry, estragon, tymianek, kardamon, cynamon, rozmaryn czy…cynamon. Potrawy z kurczaka doskonale sprawdzają się w trakcie rodzinnych obiadów lub większych uroczystości (chrzciny, komunia, wesele), luźnej kolacji z przyjaciółmi, a nawet biznesowych spotkań.

Podobne przepisy...

Leave a Reply

Your email address will not be published.