
Domowe dipy na przyjęcia – trzy sprawdzone przepisy
March 2, 2015Każde domowe przyjęcie nie może obejść się bez przekąsek, które zaspokaja głód gości w trakcie spotkania.
Oprócz tradycyjnych koreczków, deski serów i wędlin. Warto także pokusić się o przygotowanie pysznych domowych dipów, które zaskoczą swoim smakiem, a także wprowadzą powiew świeżości na stół. Podawane z chipsami, bagietka czy też krakersami z pewnością podbiją nawet najbardziej wymagające podniebienia smakoszy. Ich przygotowanie jest niedrogie i niezwykle proste. Poniżej trzy sprawdzone przepisy, na smakowite i efektywne dipy.
Klasyczny dip z awokado
Niezwykle smakowity i zdrowy dip z awokado, gęsty i o wyrazistym smaku, idealnie komponuje się zarówno ze świeżymi warzywami pokrojonymi w słupki, jak i także słonymi przekąskami.
Składniki:
- średniej wielkości dojrzałe awokado
- 2 łyżki soku z cytryny
- 200 gram twarożku
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Obierz awokado i przekrój je na pół pozbywając się z niego pestki. Uzyskany miąższ pokrój na drobne walki, a następnie rozgnieć widelcem. Polej sokiem z cytryny (dzięki czemu awokado zachowa swój piękny kolor). Połącz z twarożkiem, dodając do całości soli i pieprzu do smaku, dokładnie wymieszaj. Przełóż do małych miseczek do dipów (ich szeroki wybór znajdziesz na Fabryka Form) i gotowe.
Idealny do dań mięsnych dip paprykowy
Niezwykle aromatyczny o intensywnym smaku papryki, doskonale sprawdza się w połączeniu z wszelkiego rodzaju wędlinami, a także grillowany mięsem.
Składniki:
- 2 sztuki czerwonej papryki
- 1 średniej wielkości cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki soku z cytryny
- oliwa
- jajko
Przygotowanie:
Papryki, cebulę oraz czosnek umieścić razem w folii aluminiowej i szczelnie zawiń. Umieść w nagrzanym do 200 °C piekarnika na około 15 minut. Po tym czasie wyjmij warzywa z piekarnika, ostudź, a następnie obierz paprykę ze skórki i pozbądź się gniazd nasiennych. Dodając sok z cytryny i jajko, a także oliwę przełóż do blendera i dokładnie zblenduj.
Wyrazisty dip z suszonymi pomidorami
Ten dip idealne sprawdzi się dla fanów majonezu.
Składniki:
- 100 gram suszonych pomidorów
- jeden ząbek czosnku
- 100 gram majonezu
- jedno opakowanie serka twarożkowego, kanapkowego
- kilka kaparów
- bazylia
- jedna papryczka chilli
- cytryna
Przygotowanie:
Wszystkie składniki dokładnie siekamy na drobne kawałeczki lub rozdrabniamy w malakserze. Dodaj do majonezu wraz z twarożkiem, mieszamy i doprawiamy do smaku bazylią, a także sokiem z cytryny.