Zupa z soczewicy

Przepis na zupę z czerwonej soczewicy z pomidorami. Soczewicę można łączyć z różnymi warzywami, i chociaż ma swój własny smak to dodana w niewielkiej ilości nie zdominuje całkowicie smaku innych składników.

Zupa z soczewicy czerwonej

Składniki:

  • 4 duże pomidory
  • 2 duże marchewki
  • 1 średnia pietruszka
  • 1/2 szklanki soczewicy
  • 1 średnia biała cebula
  • 1 łyżeczka masła
  • 1/2 kostki bulionu warzywnego albo 1,25 litra wywaru warzywnego
  • zielenina: 1 listek selera,1 listek pora, kilka gałązek natki pietruszki,1 mała gałązka lubczyku
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 3 łyżki sera mozzarella
  • sól i pieprz do smaku



Przepis:

1. Na małym ogniu, podsmażyć przez 2 minuty masło wraz z pokrojoną w drobną kostkę cebulą.
2. Dodać: pomidory obrane ze skórki, wypestkowane i pokrojone w ósemki, marchew i pietruszkę pokrojone w małe krążki, 1/2 kostki bulionu warzywnego lub wywar z warzyw (wtedy nie dodajemy wody), 1,25 litra wody oraz czerwonej soczewicę.
3. Gotować wszystko przez 30 minut pod przykryciem na małym ogniu.
4. 10 minut przed upływem czasu gotowania wrzucić zieleninę. Ja zawsze dodaję dużo zieleniny. Jeżeli nie mamy lubczyku czy selera, bądź innego rodzaju wymienionych przeze mnie zielenin, dajmy to co mamy albo w najgorszym razie omińmy zieleninę.
5. Po 30 minutach zupę z czerwonej soczewicy posolić (ja dałam 1 łyżeczkę soli) i popieprzyć. Dodać śmietanę i zblendować.
6. Jeżeli konsystencja wyda nam się zbyt gęsta dolejmy wody. Jedni lubią bardzo gęste zupy, inni rzadsze.
7. Mozzarellę utrzeć na tarce, na grubych oczkach. Do miseczki, w której serwujemy zupę dodać trochę mozzarelli, i włożyć pod grill do zapieczenia na 5 minut w temperaturze 190 stopni. Pamiętajmy aby miseczka była żaroodporna, a jeśli nie jest to trzymajmy ją krócej pod grillem.

podpis kwalifikowany cena

Podobne przepisy...

Leave a Reply

Your email address will not be published.