Zupa z dyni- Krem

Zupa krem z dyni trochę kaloryczna bo przepis z mleczkiem kokosowym, posypana posiekaną kolendrą. Lekka, aromatyczna zmiksowana zupa jest łatwa do przygotowania, znakomita na jesienny dzień.

krem z dyni piżmowej Czas: 50 min. Porcje: 5 Koszt: 17 zł.

Składniki:

  • dynia piżmowa 40 dag (oczyszczonego miąższu dyni pokrojonego w kostkę)
  • bulion warzywny 700 ml
  • sok z jednej średniej pomarańczy
  • marchew 2
  • cebula
  • niesłodzone mleczko kokosowe 120 ml
  • masła- łyżka
  • oliwa- 2 łyżki
  • kolendra posiekana- łyżka
  • sól
  • pieprz



Przepis:

1. Przy tworzeniu kremu zupy z dyni należy oczywiście rozpocząć od obróbki wstępnej warzyw: obrać, umyć, pokroić w kostkę cebulę i marchewki.
2. Cebulę zeszklić w garnku na oliwie, dodać marchew, masło i pokrojony w kostkę miąższ dyni. Zupę z dyni podsmażać przez 5 minut i zalać bulionem warzywnym. Zupę krem gotować pod przykryciem przez kolejne 20 minut, aż do miękkości warzyw.
3. Zestawić z kuchenki, dodać mleczko kokosowe i sok z pomarańczy. Przelać do blendera i zmiksować na gładką jednolitą masę.
4. Zupę dyniową z powrotem przelać do garnka i gotować przez kolejne 5 minut na małym ogniu. Wymieszaną zupę, doprowadzić do oczekiwanego smaku solą i pieprzem.

podpis kwalifikowany cena

Podobne przepisy...

Leave a Reply

Your email address will not be published.