Zupa szczawiowa

Zupa szczawiowa dobrze smakuje przyrządzona z jajkiem na bulionie z kury, ale również można znaleźć przepis z ziemniakami lub ryżem. Zupa ze świeżym szczawiem jest bardzo zdrowa, lekko kwaskowaty smak dodaje jej charakteru.

Zupa szczawiowa z jajkiem Czas: 40 min. Porcje: 6 Koszt: 11 zł.

Składniki:

  • świeży szczaw 250g
  • bulion z kury i włoszczyzny 1.5 litra
  • śmietana 18% 250 ml
  • masło 1 łyżka
  • mąka 1 łyżka
  • jajka 6
  • sól
  • pieprz

Przepis:

1. Młody szczaw dokładnie przebrać z zanieczyszczeń, kilkakrotnie opłukać w zimnej wodzie, drobno pokroić. Dusić na maśle przez kilka minut.
2. Jajka ugotować na zupę szczawiową na twardo. Zagotować wodę w garnku z jajkami, od kiedy woda zacznie się gotowała, poczekać 8-10 minut. Po ugotowaniu Jaja ostudzić zalewając zimną wodą, żeby skorupka łatwo odchodziła od ściętego białka.
3. Uduszony szczaw przełożyć do bulionu, wymieszać, zagotować. W drugim naczyniu mąkę połączyć z kwaśną śmietaną, wymieszać, zahartować niewielką ilością zupy i cały czas mieszając przelać do zupy szczawiowej.
4. Doprawić zupę szczawiową pieprzem i solą. Podawać przestudzoną z przekrojonym na pół, ugotowanym jajkiem na twardo.

Podobne przepisy...

  1. Rafał says:

    Tradycyjna zupa szczawiowa – składniki i przygotowanie takie jak tradycyjnie u Babci – Polecam

Leave a Reply

Your email address will not be published.