
Zupa szczawiowa
August 28, 2015 Czas: 40 min. Porcje: 6 Koszt: 11 zł.
Składniki:
- świeży szczaw 250g
- bulion z kury i włoszczyzny 1.5 litra
- śmietana 18% 250 ml
- masło 1 łyżka
- mąka 1 łyżka
- jajka 6
- sól
- pieprz
Przepis:
1. Młody szczaw dokładnie przebrać z zanieczyszczeń, kilkakrotnie opłukać w zimnej wodzie, drobno pokroić. Dusić na maśle przez kilka minut.
2. Jajka ugotować na zupę szczawiową na twardo. Zagotować wodę w garnku z jajkami, od kiedy woda zacznie się gotowała, poczekać 8-10 minut. Po ugotowaniu Jaja ostudzić zalewając zimną wodą, żeby skorupka łatwo odchodziła od ściętego białka.
3. Uduszony szczaw przełożyć do bulionu, wymieszać, zagotować. W drugim naczyniu mąkę połączyć z kwaśną śmietaną, wymieszać, zahartować niewielką ilością zupy i cały czas mieszając przelać do zupy szczawiowej.
4. Doprawić zupę szczawiową pieprzem i solą. Podawać przestudzoną z przekrojonym na pół, ugotowanym jajkiem na twardo.
Tradycyjna zupa szczawiowa – składniki i przygotowanie takie jak tradycyjnie u Babci – Polecam