Zupa porowa

Zupa porowa Krem na szybko z dodatkiem serka topionego, pory zmiksowane na gładką masę dodają lekkości pysznej zupie. Zupę krem z pora można jeść z mięsem mielonym, ziemniakami, pulpecikami, klopsikami oraz z grzankami lub serwować z keksem gęstej śmietany.

Zupa krem z pora

Składniki:

  • 2 duże pory
  • 4 duże ziemniaki
  • pieprz
  • 1/2 kostki bulionu warzywnego albo 1 litr wywaru z warzyw
  • 1 łyżeczka masła
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 łyżeczka soli

Przepis:

1. Pory pokroić w krążki, ziemniaki pokroić w kostkę.
2. Do garnka włożyć łyżeczkę masła, dodać pora i dusić przez 4-5 minut na małym ogniu do momentu, aż troszkę zmięknie.
3. Po 4 minutach dodać ziemniaki, posolić, dodać pieprz, bulion warzywny i 1 litr wody. Jeżeli dodajemy ugotowany przez nas wywar z warzyw, to wtedy bez wody a litr wywaru.
4. Gotować zupę porową na małym ogniu do zmięknięcia warzyw. Powinno to zająć około 30 minut.
5. Gdy warzywa są miękkie dodać 2 łyżki kwaśnej śmietany. Zagotować po czym zdjąć z ognia i zmiksować.
6. Jeśli zupa krem z pora wyda się zbyt gęsta dolać wody. Można także dodać więcej soli, ja jednak nie zalecam używania zbyt dużych jej ilości.

Podobne przepisy...

Leave a Reply

Your email address will not be published.