Zupa pomidorowa z ryżem

Jak nasza tradycja nakazuje pierwszym daniem obiadu powinna być zupa pomidorowa, bardzo popularny przepis i prosty w przygotowaniu, zamiast ryżu, śmiało można zrobić przepis na zupę z makaronem.

Zupa pomidorowa z ryżem Czas: 40 min. Porcje: 5 Koszt: 18 zł.

Składniki:

  • 1,5 litra wody
  • 5 skrzydełek kurczaka
  • 300g koncentratu pomidorowego
  • 200g śmietany 18%
  • 2 marchewki
  • por
  • mały seler
  • pietruszka
  • kilka liści laurowych
  • kilka kulek ziela angielskiego
  • 1 szklanka ryżu
  • sól



Przepis:

1. Dokładnie umyć mięso, włożyć do nie gotującej się jeszcze wody. Obraną i umytą włoszczyznę (por, marchew, seler, pietruszkę) wrzucić do wody z mięsem.
2. Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem, dodać 3-4 liście laurowe, pieprz, kilka kulek ziela angielskiego.
3. Ryż można gotować oddzielnie lub razem z wywarem, ja gotuje w wywarze, w takim razie należy wsypać ryż po 15 min. do wywaru i gotować, czasami mieszając.
4. Gdy mięso będzie miękkie, zdjąć z gazu, odcedzić, czyli wyjąć mięso razem z włoszczyzną.
5. Jak ryż napęcznieje, można łączyć koncentrat pomidorowy z zupą (próbować jaki osiągnięty został smak i doprawiać solą) po chwili podprawiać zupę pomidorową z ryżem śmietaną, wziąć np. miskę z odmierzoną śmietaną i odrobiną soli. Dolać do miski trochę zupy i mieszać, żeby śmietana się zahartowała, aż wszystko ładnie się połączy i znikną grudki, następnie mieszając powoli dolać do zupy. Po chwili gotowania mamy już gotową zupę pomidorową z ryżem.

podpis kwalifikowany cena

Podobne przepisy...

Leave a Reply

Your email address will not be published.