Zupa ogórkowa

Zupa ogórkowa z ziemniakami, podawać z żeberkami i posiekanym koperkiem. Prosty przepis z kiszonymi ogórkami, które dodają lekki kwaskowaty smak, z dodatkiem koperku i pora.

Zupa ogórkowa z ziemniakami Czas: 100 min. Porcje: 5 Koszt: 20 zł.

Składniki:

  • ogórki kiszone 40 dag
  • żeberka wieprzowe 60 dag
  • ziemniaki 40 dag
  • śmietana 18% 250 ml
  • mały por
  • marchewka
  • pietruszka
  • koperek
  • sól
  • pieprz

Przepis:

1. Opłukać żeberka, pokroić na porcje, umieścić je w garnku i zalać zimną wodą. Dodać do zupy obrane i opłukane warzywa por, seler i pietruszkę. Gotować na małym ogniu pod przykryciem do godziny czasu.
2. Po ugotowaniu, warzywa wyjąć z wywaru, które do zupy ogórkowej nie będą już potrzebne.
3. Obrać i pokroić w kostkę marchew oraz ziemniaki. Dodać do zupy i gotować przez ok. 15 minut.
4. Kiszone ogórki pokroić w cienkie plastry (lub zetrzeć na tartce), dodać do zupy ogórkowej i gotować przez następne 5 minut do miękkości wszystkich surowców. Doprawić przyprawami.
5. Śmietanę umieścić w naczyniu i dodać do niej trochę zupy, cały czas mieszając. Kiedy konsystencja śmietany będzie odpowiednia dodać ją do garnka i zahartować zupę.

podpis kwalifikowany cena

Podobne przepisy...

Leave a Reply

Your email address will not be published.