Zupa gulaszowa

Zupa gulaszowa z ziemniakami, przepis bez pieczarek, ale za to z mięsem wołowym, pikantna na gorąco. Przepis na zupę bardziej w wykonaniu moim niż po Węgiersku, ze słodką papryczką, ale również można dodać papryczki chili jako pikantny afrodyzjak, czasami dodaję jeszcze pieczarki.

Zupa gulaszowa z ziemniakami Czas: 120 min. Porcje: 6 Koszt: 32 zł.

Składniki:

  • mięso wołowe 0,8 kg
  • ziemniaki 0,5 kg
  • cebula 200g
  • marchew 200g
  • bulion lub woda 2 litry
  • koncentrat pomidorowy 40g
  • słodka papryka w proszku 7g
  • owoce papryki 200g
  • czosnek 4 ząbki
  • smalec
  • kminek
  • sól

Przepis:

1. Obraną, umytą i pokrojoną w kostkę cebulę podsmażyć na smalcu w garnku. Gdy cebula osiągnie złoty kolor dosypać słodkiej papryk, kminek i drobno pokrojony czosnek. Mięso pokroić w 2 cm. kostkę, wymieszać i przez chwilę obsmażyć z cebulą, posolić.
2. Do garnka wlać wodę lub bulion, tak żeby wszystko było zakryte, dusić na wolnym ogniu pod przykryciem.
3. Z czasem do zupy gulaszowej dolać więcej bulionu lub wody, gotować wołowinę przez ponad 1 godzinę.
4. Gdy mięso będzie prawie miękkie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, marchew, paprykę, wymieszać z koncentratem pomidorowym i dolać wody.
5. Gotować do miękkości pod przykryciem przez ok. 30 minut. Węgierska zupa gulaszowa powinna być podawana z chlebem, jeśli ktoś lubi mocniejsze smaki, można dodać ostrej papryki w proszku.

Podobne przepisy...

Leave a Reply

Your email address will not be published.