Zupa grzybowa

Zupa grzybowa ze świeżych pieczarek i kurek na wywarze warzywnym z ziemniakami. W niektórych przepisach używa się borówek lub podgrzybków, ale z każdych grzybów i do tego z dodatkiem łazanek zupa smakuje.

Zupa grzybowa ze świeżych grzybów

Składniki:

  • 200 gr pieczarek
  • 200 gr kurek
  • 1 biała cebula
  • 1 duży ziemniak
  • pęczek koperku
  • 1 łyżeczka masła
  • 5 łyżek śmietany kremówki
  • sól
  • pieprz
  • 0,75 litra bulionu warzywnego

Przepis:

1. Cebulę pokroić w drobną kostkę a następnie podsmażyć na maśle, na małym ogniu przez 4 minuty.
2. Do podsmażonej cebuli dodać pokrojone pieczarki i całe kurki. Smażyć przez 5 minut.
3. Grzyby zalać bulionem warzywnym, wkroić ziemniaka i gotować przez 20 minut. Przed końcem gotowania dodać drobno skrojony koperek i śmietanę. Posolić i popieprzyć do smaku.
4. Na końcu wszystkie składniki na zupę grzybową zblendować. Podawać Samą albo z dodatkiem grzanek.

Podobne przepisy...

Leave a Reply

Your email address will not be published.