Zupa cebulowa z grzankami

Wyśmienita zupa cebulowa z kuchni francuskiej, przepisie z grzankami i serem podawać na gorąco posypaną zieloną pietruszką.

Zupa cebulowa, z grzankami i serem Czas: 46 min. Porcje: 5 Koszt: 22 zł.

Składniki:

  • ser parmezan 150g
  • białe wytrawne wino 200 ml
  • cebula 700g
  • tłuszcz (oliwa,masło) 100g
  • bulion z warzyw 1 litr
  • papryka pół łyżeczki
  • bułka na grzanki
  • zielona pietruszka
  • pieprz
  • sól

Przepis:

1. W cebulowej zupie najważniejszym składnikiem jest cebula, którą należy pokroić w piórka. Rozpuścić tłuszcz w garnku i dodać całą cebulę.
2. Smażyć cebule na małym ogniu około pół godziny, do osiągnięcia koloru mleczno-brązowego.
3. Jak cebula będzie z karmelizowana zwiększyć nieco ogień i wlać białego wina. Mieszając, dusić zupę, aż wino w większości wyparuje.
4. Zupę cebulową zalać bulionem, dodać papryczki, pieprz i sól. Doprowadzić do wrzenia i pozostawić na wolnym ogniu pod przykryciem przez 20 minut.
5. W piekarniku lub w tosterze przypiec grzanki.
6. Umieścić miseczki zupy cebulowej w piekarniku i zapiekać kilka minut, aż ser będzie ładnie spływał.

Podobne przepisy...

  1. Martyna says:

    Uwielbiam francuską kuchnię, a ta zupa wygląda pysznie

Leave a Reply

Your email address will not be published.