Wino bułgarskie

Wino bułgarskie

February 28, 2015 Off By Artur Sapa

Wina bułgarskie cieszą się dużą popularnością w całej Europie. Bułgaria przoduje w produkcji win czerwonych, wytwarzanych zarówno z międzynarodowych, jak i lokalnych szczepów winorośli. Na południu kraju uprawiane są także winogrona białe.

Historia winiarstwa w Bułgarii

Bułgaria posiada bardzo bogatą historię winiarską. Szacuje się, że pierwsze winnice na tym terenie powstały już około 1000 roku p.n.e. W czasach osmańskich (od 1396 do 1878 roku) zaprzestano jednak produkcji wina ze wględu na restrykcyjny zakaz picia alkoholu związany z wiarą muzułmańską. Po zakończeniu I wojny światowej nastąpił ponowny rozwój branży winiarskiej. W czasach komunizmu Bułgaria produkowała wino na eksport do ZSRR oraz na Zachód. Ich wyróżnikiem było połączenie dość dobrej jakości z niską ceną. To właśnie wtedy na świecie zasłynęły bułgarskie wina wytwarzane ze szczepu cabernet sauvignon. Obecnie winnice państwowe zostały sprywatyzowane, a właściciele rozpoczęli ich powolny rozwój.

Czym wyróżniają się wina bułgarskie?

W Bułgarii panuje różnorodny klimat, co ma duży wpływ na aromaty i smaki win pochodzących z poszczególnych regionów kraju. W północnej części Bułgarii klimat jest dość chłodny, dlatego wina z winnic zlokalizowanych w tych regionach mają bardziej wyrazisty bukiet smaków i aromatów. Wyraźnie wyczuwalne są w nich nuty kwiatowe, są świeże i mają elegancką budowę bukietów. W wielu trunkach z tych regionów można wyczuć głęboką mineralność.

Południe kraju (oddzielone od północy pasmem górskim Starej Płaniny – tzw. Bałkanem) jest cieplejsze, osłonięte przed północnymi wiatrami. Lżejszy klimat sprawia, że w tutejszych winnicach można uprawiać wiele międzynarodowych szczepów czerwonych oraz niektóre szczepy białych winorośli. Funkcjonują tutaj liczne wytwórnie produkujące wino na ogromną skalę, wykorzystujące najnowsze technologie i wytwarzające miliony butelek rocznie (głównie na eksport). Na południu Bułgarii nie brakuje także niewielkich butikowych winiarni stawiających na najwyższą jakość i oryginalne smaki. Wina bułgarskie z tych regionów są słodsze, delikatniejsze i bardziej przypominają trunki z Południa Europy.

5 głównych regionów winiarskich w Bułgarii to:

• Region Czarnomorski,
• Równina Naddunajska,
• Nizina Tracka,
• Region Podbałkański,
• Dolina Strumy.

Jakie szczepy uprawiane są w Bułgarii?

Bułgaria słynie przede wszystkim z ciemnoczerwonych winogron. Tutejsze winnice porastają słynne szczepy merlot i cabernet. Plantatorzy stawiają jednak również na wiele odmian regionalnych – m.in. marud, rubin, melnik, pamid czy gymza (bułgarska nazwa dla słynnej kadarki). W cieplejszych okolicach Morza Czarnego uprawiane są szczepy winorośli białych (m.in. dimiat, chardonnay, sauvignon blanc czy gruzińskie rkasiteli).