Tort Tiramisu

Włoski deser z warstwy biszkoptu podawany bardzo silnie schłodzony, tradycyjne ciasto tiramisu je się na drugie śniadanie. To jeden z najsmaczniejszych tortów bez pieczenia, ogromnym plusem jest to, iż nie trzeba go piec, chyba że samemu chce się zrobić biszkopty 🙂 Do tiramisu często dodawane są owoce, w przepisach głównie maliny.

tort tiramisu

Składniki:

  • 2 szklanki mleka (480ml)
  • 3/4 szklanki cukru kryształu (15 dkg)
  • 1/4 szklanki mąki (3,5 dkg)
  • 6 jajek
  • 1/4 szklanki ciemnego rumu (60 ml) (ja dodałam Amaretto)
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego albo łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1/4 szklanki masła (6 dkg)
  • 1 szklanka serka mascarpone (25 dkg)
  • biszkopty w kształcie paluszka (2 opakowania)
  • 1 i 1/2 szklanki kawy (360 ml) – w 1 i 1/2 szklanki wody rozpuścić 6 łyżek kawy rozpuszczalnej
  • 1/3 szklanki cukru kryształu (6,5 dkg)
  • 1/4 szklanki rumu (60 ml)
  • kakao
  • czekolada mleczna (3 dkg)

Przepis:

1. Pierwszym krokiem jest ugotowanie budyniu na tiramisu. Do garnka wlać 1 i 1/2 szklanki mleka i 3/4 szklanki cukru, zagotować. W miseczce wymieszać mąkę z 6 żółtkami i pozostałą 1/2 szklanką mleka. Zdjąć gotujące mleko z ognia i wolno dolewać do mąki, zimnego mleka i żółtek, cały czas mieszając.
2. Gdy dodamy już całe mleko, wstawić garnek na mały ogień, cały czas mieszając doprowadzić do zagotowania i gotować przez 3 minuty. Gotowe zdjąć z ognia i wystudzić.
3. Masło rozetrzeć w misce, dodać serek mascarpone. Ucierać razem przez chwilę po czym dodać wanilię. Do chłodnego budyniu dodać rum, rozetrzeć. Teraz należy połączyć budyń z serkiem i masłem. Stopniowo dodawać budyń do masła, cały czas energicznie mieszając do roztarcia najdrobniejszych grudek.
4. Kąpiel kawowa. W naczyniu wymieszać kawę, cukier i rum. Moczyć biszkopty, każdy z osobna przez 5 sekund.
5. Do deseru tiramisu można używać prostokątnej formy o długości 30 centymetrów. Wyłożyć folią spożywczą, co umożliwia łatwe wyjęcie gotowego deseru. Ciasto tiramisu zachowa również fajny kształt. Na dno formy układać nasączone biszkopty, jeden koło drugiego. Na biszkopty wylewać część kremu mascarpone. Proces powtarzać do momentu aż wykorzystamy wszystkie biszkopty i krem. Ostatnia warstwa musi to jednak być warstwa biszkoptowa.
6. Tort wyciągnąć z formy, zdejmować folię i posypać intensywnie kakao oraz startą na tarce czekoladą. Wkładać do lodówki na 3 godziny do schłodzenia.

Podobne przepisy...

Leave a Reply

Your email address will not be published.