Szaszłyki z kurczaka

Szaszłyki z kurczaka w połączeniu z papryką i cebulą w sosie teriyki, nadają się na każdą imprezę na grilla. Bazą marynaty teriyaki jest sos sojowy, który jest jej głównym składnikiem, dlatego jeśli koś nie przepada za tym sosem marynata teriyaki nie jest dla niego.

Szaszłyki z kurczaka z papryką

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 1/4 szklanki sosu sojowego
  • 1/4 łyżeczki suszonego czosnku
  • 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/4 łyżeczki białego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki musztardy francuskiej
  • 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
  • 4 łyżki soku ananasowego
  • 3 łyżki ananasa z puszki
  • 4 łyżki brązowego cukru
  • papryka
  • cebula

Przepis:

1. Kurczaka kroimy w kostkę o grubości około 4 cm.
2. Przygotowanie marynaty: do blendera wrzucamy sos sojowy, czosnek, imbir, pieprz, musztardę, mąkę kukurydzianą, sok z ananasa, kawałki ananasa oraz brązowy cukier. Wszystko miksujemy.
3. Do tak przygotowanej marynaty dodajemy kawałki kurczaka, mieszamy i wkładamy na około godzinę do lodówki.
4. Po wyjęciu z lodówki nabijanie kurczaka na szaszłyki wraz z selekcją wybranych warzyw. Może to być papryka, cebula, cukinia, pieczarki. Szaszłyki są gotowe do grillowania przez 10 do 15 min.
5. Można je podać same lub w ulubionym sosie.

Podobne przepisy...

Leave a Reply

Your email address will not be published.