Sos pomidorowy

Przepis na domowy sos pomidorowy zrobiony własnoręcznie smakuje jeszcze lepiej, można go podawać do makaronu, pulpetów, pizzy, przepis na gołąbki do sosu.

Sos pomidorowy do gołąbków Czas: 38 min. Porcje: 4 Koszt: 7 zł.

Składniki:

  • puszka pomidorów 400g (lub świeże pomidory)
  • czosnek 2 ząbki
  • papryczka chilli
  • cebula 80g (1 mała)
  • oliwa z oliwek
  • tymianek
  • suszona bazylia
  • suszone oregano
  • świeży pieprz
  • sól

Przepis:

1. Cebulę drobno posiekać, czosnek przepuścić przez praskę, do garnka wlać oliwy. Na rozgrzanym tłuszczu zeszklić cebulę na lekko złoty kolor, na kilka sekund przed końcem smażenia dodać czosnek.
2. Jak cebula i czosnek nabierze aromatycznego zapachu to garnek zalać puszką pomidorów, wymieszać (jeśli do przyrządzenia sosu używa się świeżych pomidorów, trzeba je obrać ze skórki i drobno pokroić).
3. Po kilku minutach dodać do sosu pomidorowego tymianek, bazylię, oregano, drobno posiekaną papryczkę chilli, doprawić pieprzem, solą do smaku. Sos dusić ok. 25 minut na małym ogniu do rozgotowania pomidorów.
4. Na koniec sos pomidorowy przetrzeć przez sitko lub zmiksować blenderem na gładką masę, jeszcze przez chwilę poddusić i można polewać nim przygotowaną potrawę.

podpis kwalifikowany cena

Podobne przepisy...

Leave a Reply

Your email address will not be published.