
Sos pieczarkowy
February 4, 2015
– Najsmaczniej jeść sos pieczarkowy z gołąbkami, mięsem, klopsami, kopytkami, ryżem, kurczakiem, makaronem, przepis z tymiankiem. Z pieczarek również można przygotować pyszną zupę pieczarkową zamiast sosu.
Czas: 30 min. Porcje: 4 Koszt: 8 zł.
Składniki:
- pieczarki 500g
- cebula (1 duża)
- śmietana 30% 100 ml
- masło 1 łyżka
- woda
- tymianek
- mielony pieprz
- sól
Przepis na sos:
1. Obrać cebulę, pokroić w drobną kostkę, lekko zeszklić na maśle.
2. Pieczarki obrać, opłukać, pokroić w cienkie plastry. Podsmażyć przez chwilę w patelni z cebulą, dodać pieprz, sól, tymianek, podlać śmietaną, dobrze wymieszać.
3. Sos pieczarkowy zalać niewielką ilością wody, żeby został gęsty można jeszcze zagęścić go dwiema łyżkami mąki, dusić ok. 15 min.