Sos pieczarkowy

Sos pieczarkowy

0 By Artur
Najsmaczniej jeść sos pieczarkowy z gołąbkami, mięsem, klopsami, kopytkami, ryżem, kurczakiem, makaronem, przepis z tymiankiem. Z pieczarek również można przygotować pyszną zupę pieczarkową zamiast sosu.

Sos pieczarkowy z makaronem Czas: 30 min. Porcje: 4 Koszt: 8 zł.

Składniki:

  • pieczarki 500g
  • cebula (1 duża)
  • śmietana 30% 100 ml
  • masło 1 łyżka
  • woda
  • tymianek
  • mielony pieprz
  • sól

Przepis na sos:

1. Obrać cebulę, pokroić w drobną kostkę, lekko zeszklić na maśle.
2. Pieczarki obrać, opłukać, pokroić w cienkie plastry. Podsmażyć przez chwilę w patelni z cebulą, dodać pieprz, sól, tymianek, podlać śmietaną, dobrze wymieszać.
3. Sos pieczarkowy zalać niewielką ilością wody, żeby został gęsty można jeszcze zagęścić go dwiema łyżkami mąki, dusić ok. 15 min.