Sos pieczarkowy

Najsmaczniej jeść sos pieczarkowy z gołąbkami, mięsem, klopsami, kopytkami, ryżem, kurczakiem, makaronem, przepis z tymiankiem. Z pieczarek również można przygotować pyszną zupę pieczarkową zamiast sosu.

Sos pieczarkowy z makaronem Czas: 30 min. Porcje: 4 Koszt: 8 zł.

Składniki:

  • pieczarki 500g
  • cebula (1 duża)
  • śmietana 30% 100 ml
  • masło 1 łyżka
  • woda
  • tymianek
  • mielony pieprz
  • sól

Przepis na sos:

1. Obrać cebulę, pokroić w drobną kostkę, lekko zeszklić na maśle.
2. Pieczarki obrać, opłukać, pokroić w cienkie plastry. Podsmażyć przez chwilę w patelni z cebulą, dodać pieprz, sól, tymianek, podlać śmietaną, dobrze wymieszać.
3. Sos pieczarkowy zalać niewielką ilością wody, żeby został gęsty można jeszcze zagęścić go dwiema łyżkami mąki, dusić ok. 15 min.

Podobne przepisy...

Leave a Reply

Your email address will not be published.