Sos czosnkowy

Sos czosnkowy, przepis jest przygotowany na ostro, jeśli wolicie łagodniejsze smaki należy dodać mniej czosnku, przed przystąpieniem do zrobienia sosu najlepiej spróbować czosnek, nie każdy jest tak samo ostry.

Sos czosnkowy z koperkiem Czas: 6 min. Porcje: 200g Koszt: 4 zł.

Składniki:

  • jogurt naturalny 180g (lub kwaśna śmietan 18%)
  • majonez gęsty 2 łyżki
  • czosnek 5 ząbków
  • cukier (1/2 łyżeczki)
  • bazylia
  • koper pęczek
  • czarny pieprz



Przepis:

1. Sos czosnkowy podawany na zimno do pizzy, jajek, sałatek, warzyw, mięs, a nawet do kanapek.
2. Jogurt naturalny przelać do naczynia, dodać majonez, wymieszać na gęstą masę.
3. Do naczynia dodać główny składnik, który nada sosowi ostrego smaku- czosnek drobno posiekany lub przepuszczony przez praskę.
4. Sos doprawić przyprawami bazylią, koprem pieprzem, wszystko wymieszać i odstawić w chłodne pomieszczenie, żeby składniki się przegryzły.

podpis kwalifikowany cena

Podobne przepisy...

Leave a Reply

Your email address will not be published.