– Sos czosnkowy, przepis jest przygotowany na ostro, jeśli wolicie łagodniejsze smaki należy dodać mniej czosnku, przed przystąpieniem do zrobienia sosu najlepiej spróbować czosnek, nie każdy jest tak samo ostry.
Czas: 6 min. Porcje: 200g Koszt: 4 zł.
Składniki:
- jogurt naturalny 180g (lub kwaśna śmietan 18%)
- majonez gęsty 2 łyżki
- czosnek 5 ząbków
- cukier (1/2 łyżeczki)
- bazylia
- koper pęczek
- czarny pieprz
Przepis:
1. Sos czosnkowy podawany na zimno do pizzy, jajek, sałatek, warzyw, mięs, a nawet do kanapek.
2. Jogurt naturalny przelać do naczynia, dodać majonez, wymieszać na gęstą masę.
3. Do naczynia dodać główny składnik, który nada sosowi ostrego smaku- czosnek drobno posiekany lub przepuszczony przez praskę.
4. Sos doprawić przyprawami bazylią, koprem pieprzem, wszystko wymieszać i odstawić w chłodne pomieszczenie, żeby składniki się przegryzły.