Sos beszamelowy

Jeden z najlepszych sosów, bardzo smaczny z makaronem, do czego jeszcze można go jeść? Sos beszamelowy służy do zapiekania mięs, ryb i warzyw (beszamel dobry do polania lasagne). Czasami jeszcze dodaję czosnek, ale w tym przepisie go nie ma.

Sos beszamelowy do lasagne Czas: 10 min. Porcje: 8 Koszt: 4 zł.

Składniki:

  • mąka pszenna 45 g
  • masło 40 g
  • mleko 250 ml
  • żółtko (2szt.) 40 g
  • sól
  • cukier do smaku

Przepis:

1. Sporządzić zasmażkę, rozgrzewając masło w rondlu na małym ogniu, mieszać, żeby masło się nie zrumieniło. Dodać przesianą mąkę i mieszać trzepaczką, aż wszystkie składniki się połączą w jednolitą masę.
2. Mieszając rozprowadzić sos mlekiem, dodać żółtko i zagotować. Jak sos beszamelowy zgęstnieje i nabierze konsystencji śmietany to doprawić do smaku przyprawami.
3. Potrawę po zalaniu sosem można posypać tartym serem i polać stopionym masłem.

Podobne przepisy...

  1. ja zawsze dodaje go do lazanii 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published.