Ryba po grecku

Ryba po grecku z warzywami na gorąco, przepis w wykonaniu Polskim obowiązkowo na Wigilię. Danie doskonale smakuje podawane na gorą i zimno, wyśmienity filet rybny doskonale wpływa na nasz organizm dostarczająć łatwo przyswajalnych białek o wysokiej wartości odżywczej.

Ryba po grecku z warzywami Czas: 45 min. Porcje: 5 Koszt: 28 zł.

Składniki:

  • filety rybny 700g (dorsza, karp, mintaj lub morszczuk)
  • olej roślinny
  • jajko 2
  • mąka pszenna
  • woda 600 ml
  • selera 80g
  • marchew 150g (3 średnie)
  • pietruszka 150g (2 średnie)
  • cebula 100g (1 duża)
  • por 80g
  • koncentrat pomidorowy 50g
  • ziele angielskie 2
  • liść laurowy 1
  • słodka papryka
  • sól
  • pieprz

Przepis:

1. Obrać i umyć warzywa (seler, pietruszka, marchewka), zetrzeć na jarzynowej tarce o grubych oczkach i umieścić we wrzącej osolonej wodzie. Gotować przez 15 min. pod przykryciem, w trakcie gotowania dodać liść laurowy, ziele angielskie.
2. Rozmrożony filet osuszyć papierowym ręcznikiem z wody, porcjować na kawałki, oprószyć solą i pieprzem z każdej strony. Rozgrzać olej na patelni i panierować rybę w rozbełtanym jajku, a następnie w mące, podsmażyć na przyjemny zrumieniony kolor. Sama ryba po grecku jest gotowa, teraz trzeba dokończyć sos z warzyw.
3. Podsmażyć na niewielkiej ilości oleju cebulę i por pokrojone w piórka, przełożyć do garnka z warzywami.
4. Odlać trochę wywaru do szklanki, połączyć z koncentratem pomidorowymi, wymieszać, dodać do garnka z warzywami. Całość doprawić solą, pieprzem, słodką papryką i chwilę podgotować.
5. Rybę po grecku układać w naczyniu, przykryć warstwą gorących warzyw.

Podobne przepisy...

Leave a Reply

Your email address will not be published.