Różnica między przecierem a koncentratem pomidorowym Pudliszki

Różnica między przecierem a koncentratem pomidorowym Pudliszki

Off By Artur
Chociaż czasami tych słów używa się zamiennie, przecier pomidorowy i koncentrat to nie to samo. Różnice są subtelne, ale dzięki nim obu produktów można używać do różnych zastosowań. Dowiedz się, na czym polega różnica i do czego stosować koncentrat pomidorowy Pudliszki, a do czego lepiej sprawdzi się przecier.

Przecier a koncentrat pomidorowy Pudliszki

Różnice między przecierem a koncentratem leżą w sposobie przygotowania, a co za tym idzie, w konsystencji. Przecier pomidorowy robi się z pomidorów poddanych wysokiej temperaturze, lekko duszonych. Często jest w słoiku w całości, to znaczy razem ze skórkami, czasami jednak obiera się je, by był bardziej jednolity i kremowy. Można w nim wyróżnić cząstki pomidorów, widoczne są także ziarenka. Jest bardziej wodnisty niż koncentrat. Ma mocno pomidorowy smak i jest zazwyczaj doprawiony typowymi ziołami. Marka Pudliszki swoje przeciery pomidorowe doprawia na kilka sposobów.

Koncentrat pomidorowy Pudliszki także robi się z naturalnych pomidorów, jednak w nieco inny sposób. Zostają one potraktowane wysoką temperaturą, rozdrobnione i zagęszczone. Wykorzystuje się do tego pomidory bez skórek i pestek – sam miąższ, który ma największą wartość odżywczą, jest tutaj najważniejszym elementem. Do stworzenia jednego słoiczka 200-gramowego potrzebny jest aż jeden kilogram pomidorów! To maksimum smaku w jednej łyżeczce.

Zastosowanie przecieru i koncentratu pomidorowego

Koncentrat pomidorowy Pudliszki jest bazą dla mnóstwa typowo polskich dań. Trudno sobie bez niego wyobrazić polską kuchnię. Idealnie sprawdza się w przypadku zupy pomidorowej – wystarczy dużą łyżkę dodać do rosołu, by całość zyskała wyjątkowy, pomidorowy smak. Nieodzowny do gołąbków i klopsików, może stanowić podstawę wielu gęstych, typowych dla naszego kraju sosów. Można stosować go do pizzy, doprawiać nim leczo, pasty i gulasze. Znajduje się także w innych produktach Pudliszki (sos do spaghetti).

Przecier pomidorowy może być stosowany w nieco lżejszej, bardziej nowoczesnej kuchni. Można zrobić z niego zupę, zwłaszcza jeśli wykorzystasz idealnie doprawiony przecier Pudliszki; sos do spaghetti także wychodzi świetnie. Przecier jest bardziej wodnisty, więc na jego bazie można zrobić różnego rodzaju sosy. Dodatek mięsa lub warzyw pozwala na stworzenie zupełnie nowego, pełnego smaku dania.

Koncentrat pomidorowy Pudliszki – maksymalna jakość

Stosowanie koncentratu pomidorowego Pudliszki to sposób na dostarczenie rodzinie ważnych mikroelementów w smacznym posiłku. Koncentrat ma bardzo głęboki smak, który zawdzięcza produktom niezwykłej jakości. Robi się go wyłącznie z pomidorów i przypraw. Są naturalne, zbierane ręcznie, by zachować wszystkie składniki odżywcze, i pełne aromatu.

Sprawdź sama, do jak różnych dań możesz wykorzystać koncentrat Pudliszki: sos do spaghetti, do gołąbków czy do pizzy to tylko początek. Tak naprawdę ogranicza cię tylko twoja wyobraźnia. Mocno pomidorowy smak pasuje do większości mięs i makaronów, więc nie bój się eksperymentować.