Pyzy

Przepis: Pyzy ziemniaczane przyrządza się z ugotowanych i surowych ziemniaków, najczęściej jest to pół na pół, ale można stosować w przepisie inne proporcje.

Pyzy ziemniaczane Czas: 45 min. Porcje: 4 Koszt: 8 zł.

Składniki:

  • ziemniaki 2,4 kg
  • mąka ziemniaczana 30g
  • sól
Do polania:
  • słonina
  • cebula lub boczek

Przepis na pyzy:

1. Obrać, opłukać wszystkie ziemniaki. Połowę ziemniaków ugotować w osolonej wodzie do miękkości, przepuścić przez praskę lub utłuc tłuczkiem.
2. Pozostałe surowe ziemniaki zetrzeć na tartce w misce i odcisnąć z wody czystą ściereczką. Sok pozostały po starciu ziemniaków ostrożnie zlać, a pozostałą mączkę, która została na dnie miski dodać do startej miazgi.
3. Ziemniaki starte i ugotowane połączyć w dużej misce, dodać mąki ziemniaczanej, posolić, mieszać aż osiągnie jednolitą masę.
4. Pyzy ziemniaczane formować w małe kulki zwilżonymi rękami, gotować we wrzącej osolonej wodzie. Po wyjęciu polać przesmażoną słoniną z cebulą, boczkiem.

Podobne przepisy...

Leave a Reply

Your email address will not be published.