Pierogi z mąki orkiszowej

Pierogi z mąki orkiszowej

Off By Artur

Mąka orkiszowa jest jedną z najpopularniejszych dostępnych mąk pełnoziarnistych bez pszenicy. Pojawia się w makaronach, pieczywie i różnych przepisach, a jednym z najpopularniejszych w Polsce są pierogi z mąki orkiszowej.

Mąka orkiszowa jest jedną z najpopularniejszych dostępnych mąk pełnoziarnistych bez pszenicy. Pojawia się w makaronach, pieczywie i różnych przepisach, a jednym z najpopularniejszych w Polsce są pierogi z mąki orkiszowej. Zanim jednak powiemy więcej na ten temat, jak przyrządzić, zastanówmy się, czym właściwie jest mąka orkiszowa razowa?

Co to jest mąka orkiszowa?

Pierwsze odpowiedzmy na pytanie: mąka orkiszowa razowa: co to? Orkisz to ziarno zbóż w rodzinie pszenicy, ale to nie to samo, co pszenica (ten sam rodzaj, różne gatunki). Zboże uprawiane jest od wieków, zarówno w Europie Środkowej, jak i na Bliskim Wschodzie. Wygląda bardzo podobnie do pszenicy, ale przed zmieleniem ma znacznie twardszą skorupę zewnętrzną. Ma orzechowy i lekko słodki smak, podobny do mąki pełnoziarnistej. Dlaczego mąka orkiszowa razowa jest popularna? Mąka orkiszowa jest popularna, ponieważ jest bardzo smaczna i dość łatwa w obróbce, czego najlepszym przykładem są wspomniane już pierogi z mąki orkiszowej. Mąka orkiszowa zawiera gluten, co sprawia, że bardzo łatwo jest wybrać ją jako alternatywę do stworzenia wypieków, które zwykle wymagają mąki uniwersalnej.

Dodając do dań orkisz, uzyskasz smak i korzyści odżywcze z mąki pełnoziarnistej bez znacznego pogorszenia tekstury wypieku co jest bardzo ważne w kontekście przypomnienia, że pieczywo bezglutenowe może być naprawdę twarde, jeśli nie zostanie wykonane prawidłowo! Innym powodem, dla którego mąka orkiszowa razowa jest tak popularna, jest dość silny profil odżywczy. Orkisz ma nieco mniej kalorii niż mąka pszenna i ma nieco wyższą zawartość białka, można jeść pierogi z mąki orkiszowej bez wyrzutów sumienia! Do tego mąka ta jest lekkostrawna, choć ma mniej błonnika niż pszenica.

Jak korzystać z mąki orkiszowej?

Pierogi i nie tylko! Mąkę orkiszową można umieścić niemal w każdym przepisem, który w większości przypadków wymaga mąki pszennej w stosunku 1: 1. Gluten w mące orkiszowej jest jednak w porównaniu do innych dość niezwykły. W przeciwieństwie do mąki pszennej, która jest dość sprężysta i często potrzebuje długiego czasu ugniatania, aby wzmocnić swój gluten i nadać mu odpowiednią strukturę, gluten w mące orkiszowej poddaje się dość łatwo, dlatego pierogi z mąki orkiszowej są łatwiejsze do przyrządzenia. Jeśli chcesz eksperymentować z mąką orkiszową, zalecane jest zacząć od zastąpienia części zwykłej mąki pełnoziarnistej orkiszem, zaczynając od 25% ilości według przepisu i zmieniając tą ilość procentową w kolejnych pierogach, aby zobaczyć różnice w smaku i konsystencji. Jeśli pierogi z mąki orkiszowej uważasz na zbyt skomplikowane na początek, to świetną alternatywą będzie orkiszowy chleb, który jest łatwym do zrobienia uniwersalnym chlebem, a można z niego przyrządzić naprawdę fantastyczne tosty i kanapki. Mimo wszystko jednak zdaniem wielu osób mąka orkiszowa najlepiej nadaje się właśnie na pierogi i to po przygotowaniu tej potrawy można poczuć jej prawdziwy potencjał, rozkoszować się smakiem i cieszyć walorami zdrowotnymi i to w jakże w przepysznej formie. Smacznego eksperymentowania!