Omlet z warzywami

Omlet z farszem warzywnym, smażony, puszysty z jajek. Przepis na śniadanie w klasycznym smaku, jako nadzienie można użyć warzyw: cebuli, pomidorów, papryki, szpinaku, groszku zielonego, szparagów, kalafiora.

Omlet z farszem warzywnym Czas: 15 min. Porcje: 2 Koszt: 5 zł.

Składniki:

  • jaja 6 szt.
  • mleko 45g
  • masło
  • sól
  • warzywne nadzienie (pomidory, szpinak, pieczarki, szynka)

Przepis na omlet:

1. Jak zrobić omlet? Rozbić jajka na omlet z warzywami do miski lub garnuszka, posolić, dolać mleka, rozbić dobrze trzepaczką na jednolitą masę.
2. Masło rozgrzać na patelni, na małym ogniu podsmażać wlaną masę jajeczną. Kiedy dolna powierzchnia omletu zetnie się, przechylić patelnię tak, żeby górna masa dobrze się rozprowadziła po patelni lub po prostu przewrócić na drugą stronę omlet.
3. Jeśli białko w omlecie się ścięło, a powierzchnia jest galaretowata, należy nałożyć nadzienie na omlet, zwinąć go, chwile podsmażyć i zdjąć z patelnie.
4. Na farsz warzywny do omletu na śniadanie można użyć nadzienia z warzyw: cebula, pomidora, papryka, szpinak, groszek zielony, szparagi, kalafior, lub takie dodatki jak: podpieczony boczek, szynka, pieczarki.

podpis kwalifikowany cena

Podobne przepisy...

Leave a Reply

Your email address will not be published.