Naleśniki z serem

Naleśniki najlepiej smakują na śniadanie, żeby pysznie rozpoczynać dzień, można w nie również zawijać krokiety. Przepis na naleśniki z serem polane jogurtem jagodowym.

Czas: 35 min. Porcje: 3 Koszt: 11 zł.

Składniki:

  • mąka pszenna 120g
  • jajko 1
  • mleko 150 ml
  • woda 80 ml (może być gazowana)
  • olej do podsmażania
  • sól

Ciasto na nalesniki:

  • biały ser 300g
  • żółtka 2
  • cukier 100g
  • cukier waniliowy

Przepis:

1. Do miski wbić jajka, wlać mleko, posolić i dobrze wytrzepać trzepaczką.
2. Mąkę przesiać, wsypać do miski, cały czas mieszając. Ciasto rozprowadzić wodą (można użyć wody gazowana) i całość dobrze wymieszać.
3. Patelnie rozgrzać, wlać olej i rozprowadzać niewielką ilość ciasta- smażyć na małym ogniu. Odwracać na drugą stronę, gdy brzegi naleśników zaczną odchodzić od patelni. Jak naleśnik będzie lekko zrumieniony wyjmować łopatką i wykładać na talerzu, jeden na drugim, aby nie obeschły.
4. Nadzienie: W misce rozetrzeć ser z dodatkiem żółtka, cukrem i cukrem waniliowym. Wyrabiać i próbować, czy nadzienie jest dość słodkie.
5. Posmarować wyrobionym nadzieniem naleśniki i składać w chusteczkę lub zwijać w rulon. Już można ciepłe naleśniki jeść lub jeszcze lekko je zrumienić na patelni z obu stron.
6. Wyśmienite naleśniki można jeść na słodko, posypać cukrem pudrem, polać jogurtem, czekoladą lub syropem.

podpis kwalifikowany cena

Podobne przepisy...

Leave a Reply

Your email address will not be published.