Muffinki czekoladowe

Muffinki czekoladowe na wyśmienity deser w słodkim smaku. Przepis na muffiny z czekoladą do kawy lub kubka mleka, dodają energii na resztę dnia. Babeczki mogą być z bananami, malinami, dżemem lub z budyniem.

Muffinka z czekoladą Czas:45 min. 12 muffinek Koszt: 13 zł.

Składniki:

  • mąka pszenna 270g (2 szklanki)
  • gorzka czekolada 150g (posiekana lub groszki czekoladowe)
  • cukier 200g (1 szklanka)
  • mleko 200 ml
  • olej roślinny 120g (1/2 szklanki)
  • proszek do pieczenia 20g (2 łyżki)
  • soda oczyszczona 1/2 łyżeczki
  • kakao 20g (2 łyżki)
  • cukier waniliowy 1 łyżeczka
  • jajka roztrzepane 2

Przepis:

1. W trakcie przygotowywania ciasta na muffinki czekoladowe należy nastawić piekarnik na 200ºC żeby się nagrzał.
2. Przygotować dwie miski, w jednej z nich umieścić suche składniki- przesianą mąkę pszenną, kakao, cukier, proszek do pieczenia, sodę i wymieszać.
3. W drugiej misce umieścić mokre składniki na muffinki: mleko, olej, roztrzepane jajka, łyżeczkę cukru waniliowego i dokładnie zmiksować mikserem.
4. Do miski z suchymi składnikami powoli dolewać masę ze składnikami mokrymi, mieszać łyżką do czasu kiedy wszystkie składniki ładnie się połączą. Na koniec dodać do ciasta groszki czekoladowe lub posiekaną czekoladę, kilkoma ruchami wymieszać.
5. Ciasto czekoladowe wylewać do papilotek na 3/4 ich wysokości, umieścić w nagrzanym piekarniku na 200ºC i piec muffiny z czekoladą przez 20 minut.
6. Muffinki będą gotowe do spożycia, gdy ciasto narośnie i na powierzchni zrobi się skorupka. Można jeszcze nakłuć patyczkiem, jeśli wychodzi czysty to oznacza że muffiny są na 100% gotowe do smakowania na deser.

Podobne przepisy...

  1. Anonymous says:

    ?????

Leave a Reply

Your email address will not be published.