
Matcha – spróbuj japońskiej herbaty zielonej
November 4, 2018Matcha – spróbuj czegoś nowego
Taką właśnie drogę przebrnęła Matcha – japońska zielona herbata. Wcześniej nie byłą znana w Europejskim kręgu kulturowym, ale niesamowicie się spopularyzowała. Jest to zielona herbata pochodząca z Japonii, która podawana jest w bardzo specyficzny sposób w postaci proszku. Matcha jest wyjątkowa z bardzo wielu powodów. Co roku zmieniane są plantacje w celu jej uprawy. Matcha jest bardzo specyficzna w smaku, a jej przyrządzenie nie powinno również w naszym domu przysporzyć nam większych problemów. Herbata posiada specyficzną piankę, która wyróżnia ją na tle wszystkich innych herbat. Matcha w kulturze japońskiej po dzień dzisiejszy jest niesamowicie zakorzeniona i stanowi istotny dodatek w wielu kulinariach, ale również samodzielny przysmak.
Jakie są właściwości Matchy?
Często o matchy mówi się „eliksir nieśmiertelności”. Daje ona pobudzający efekt, ale nieco odmienny niż ten, do którego przyzwyczailiśmy się w przypadku napojów takich jak kawa czy herbata. Dzięki zawartej w napoju herbacie możemy spodziewać się efektu pobudzenia, ale matcha to również L-teanina, która posiada właściwości odprężające i relaksujące, dzięki czemu efekt ten nie jest gwałtownie załamywany, a dodatkowo trwa do kilku godzin. To sprawia, że wiele osób uwielbia stosować matchę właśnie w zastępstwie popularnych używek jak kawa czy herbata. Zielona herbata z Japonii stanowi doskonałą alternatywę.
Czy to naprawdę działa? Badania naukowe?
Sama herbata, jak również zawarte w niej substancje były wielokrotnie badane naukowo pod kątem swojego działania i dziś możemy z całą pewnością powiedzieć, że herbata ta działa na nasz organizm w bardzo pozytywny i pobudzający sposób, gwarantując jednocześnie trwałość tego działania. Wszystko dzięki odpowiedniej kombinacji kofeiny i L-teaniny, substancji, które uzupełniają się znakomicie i połączone w przypadku tej herbaty stanowią niezwykle pozytywny tandem pobudzająco-wyciszający. Dodatkowo herbata ta zawiera katechiny, które spowalniają procesy starzenia.