Leczo z cukinią

Leczo z cukinii pochodzące z Węgier, w której ważnymi składnikami są warzywa- cukinii, pomidorów, papryki, cebuli, przepis z zielonym groszkiem.

Leczo z cukinii Czas: 50 min. Porcje: 5 Koszt: 27 zł.

Składniki:

  • cukinia 300g (1 duża)
  • cebula 200g (2 średnie)
  • papryki różnego koloru 400g (2 średnie)
  • pomidory w puszcze 800g (lub kilogram świeżych pomidorów)
  • groszek konserwowy 100g
  • kiełbasa 25 dag
  • boczek 10 dag
  • smalec (lub olej rośliny)
  • ostra papryka w proszku
  • pieprz
  • sól
Przepis, jak zrobić Leczo?
1. W szerokim garnku, na rozgrzanym smalcu zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, dodać pokrojone w talarki kiełbasę, boczek i podsmażać przez kilka minut.
2. Dodać umytą, pokrojoną w kostkę paprykę, wymieszać, podsmażyć na średnim ogniu.
3. Puszki pomidorów lub cale świeże pomidory obrane i pokrojone w kostkę dodać do garnka z warzywami, gotować przez kilka minut, czasami mieszając.
4. Cukinię obrać ze skórki, wydrążyć miąższ, pokroić w kostkę. Do gotującego się lecza dodać cukinii i groszek konserwowy, wszystko wymieszać, doprawić ostrą papryką, solą, pieprzem do smaku. Gotować ok. 20 minut, kiedy cukinia zmięknie leczo będzie gotowe.
5. Podawana jako samodzielne danie z duszoną kiełbasą lub jako dodatek do mięs.

Podobne przepisy...

Leave a Reply

Your email address will not be published.