
Leczo z cukinią
January 27, 2016
– Leczo z cukinii pochodzące z Węgier, w której ważnymi składnikami są warzywa- cukinii, pomidorów, papryki, cebuli, przepis z zielonym groszkiem.
Czas: 50 min. Porcje: 5 Koszt: 27 zł.
Składniki:
- cukinia 300g (1 duża)
- cebula 200g (2 średnie)
- papryki różnego koloru 400g (2 średnie)
- pomidory w puszcze 800g (lub kilogram świeżych pomidorów)
- groszek konserwowy 100g
- kiełbasa 25 dag
- boczek 10 dag
- smalec (lub olej rośliny)
- ostra papryka w proszku
- pieprz
- sól
Przepis, jak zrobić Leczo?
1. W szerokim garnku, na rozgrzanym smalcu zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, dodać pokrojone w talarki kiełbasę, boczek i podsmażać przez kilka minut.
2. Dodać umytą, pokrojoną w kostkę paprykę, wymieszać, podsmażyć na średnim ogniu.
3. Puszki pomidorów lub cale świeże pomidory obrane i pokrojone w kostkę dodać do garnka z warzywami, gotować przez kilka minut, czasami mieszając.
4. Cukinię obrać ze skórki, wydrążyć miąższ, pokroić w kostkę. Do gotującego się lecza dodać cukinii i groszek konserwowy, wszystko wymieszać, doprawić ostrą papryką, solą, pieprzem do smaku. Gotować ok. 20 minut, kiedy cukinia zmięknie leczo będzie gotowe.
5. Podawana jako samodzielne danie z duszoną kiełbasą lub jako dodatek do mięs.
1. W szerokim garnku, na rozgrzanym smalcu zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, dodać pokrojone w talarki kiełbasę, boczek i podsmażać przez kilka minut.
2. Dodać umytą, pokrojoną w kostkę paprykę, wymieszać, podsmażyć na średnim ogniu.
3. Puszki pomidorów lub cale świeże pomidory obrane i pokrojone w kostkę dodać do garnka z warzywami, gotować przez kilka minut, czasami mieszając.
4. Cukinię obrać ze skórki, wydrążyć miąższ, pokroić w kostkę. Do gotującego się lecza dodać cukinii i groszek konserwowy, wszystko wymieszać, doprawić ostrą papryką, solą, pieprzem do smaku. Gotować ok. 20 minut, kiedy cukinia zmięknie leczo będzie gotowe.
5. Podawana jako samodzielne danie z duszoną kiełbasą lub jako dodatek do mięs.