Łazanki z kapustą

Łazanki z kapustą

July 4, 2022 1 By Artur Sapa

Łazanki z kiszoną kapustą i kiełbasą, przepis jest dosyć prosty, można jeszcze dodać do łazanek boczek, pieczarki, inne rodzaje mięsa mielonego. Lubię jeszcze przepisy z młodą kapustą i białą kapustą z grzybami na gorąco.

Tradycyjne łazanki z kapustą i grzybami często goszczą na świątecznym stole, ale nie tylko. Istnieje także wiele zmodyfikowanych wersji tego dania np. z dodatkiem mięsa, pieczarek lub boczniaków. Jednym z wielu sposobów podania na obiad zdrowej kapusty kiszonej, jest połączenie jej z makaronem i aromatyczną kiełbasą. Makaron na łazanki z kapustą można przygotować w domu samodzielnie z kilku prostych składników. Makaron możesz przygotować ze szpinakiem w postaci makaronu ze szpinakiem i żółtym serem jaki mamy na blogu. Jeśli chcemy zyskać na czasie, możemy wówczas kupić gotowy, są to niewielkie kwadraciki, które odpowiednio ugotowane i zahartowane są jędrne, dobrze komponują się z posiekaną kapustą kiszoną.

Łazanki z kapustą

Czas: 60 min. Porcje: 4 Koszt: 18 zł.

Składniki:

  • makaron typ łazanki 250g (zobacz 250 g mąki ile to szklanek)
  • kapusty kiszonej 0,5 kg
  • kiełbasy 20 dag (myśliwskiej, podwawelskiej)
  • cebula
  • sól
  • pieprz
  • kminek mielony
  • olej

Zamieszczony poniżej przepis, pozwala w krótkim czasie, zrobić pyszne danie dla całej rodziny, które nie będzie zbyt kwaśne, dzięki wcześniejszemu opłukaniu kiszonej kapusty. Jej odgotowanie sprawi także, że będzie bardziej miękka. Aromatu doda podsmażona kiełbasa, cebulka oraz odrobina kminku. Inny super przepis to zupa kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach, która wyśmienicie sprawdzi się na stole. 

Z poniższego przepisu dowiesz się, jak zrobić to wyjątkowo proste i pyszne danie, którego plusem jest możliwość łatwego odgrzania np. w mikrofalówce lub na patelni, jeśli nie zjemy od razu całości z otrzymanej porcji.

Łazanki z kapustą- przepis:

1. Jak zrobić łazanki z kapustą? Kapustę opłukać, tak żeby nie była za bardzo kwaśna, odcisnąć, drobno pokroić. Gotować na małym ogniu do miękkości.
2. Cebule obrać i pokroić, smażyć na niewielkiej ilości tłuszczu, aż do zrumienienia. Dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę, smażyć przez 5/10 min.
3. Dodać ugotowaną kapustę do patelni, wymieszać z kiełbasą i dusić przez ok. 5 minut, doprawić przyprawami: sól, pieprz, kminek.
4. Łazanki gotować al dente, tak żeby był jędrny, lekko twardy.
5. Odcedzić makaron, łączyć z kapustą, wymieszać i chwile poddusić, podawać na gorąco, smacznego.