Krupnik na żeberkach

Zupa Krupnik z kaszy jęczmiennej, można sporządzić z żeberek, łopatki, schabu lub golonki, wyśmienity przepis.

Krupnik na żeberkach Czas: 1,5 godz. Porcje: 4 Koszt: 17 zł.

Składniki:

  • mięso z kością 30 dag (żeberka, łopatka, schab lub golonka)
  • ziemniaki 40 dag
  • kasza jęczmienna 100g
  • suszone grzyby 10g
  • woda 2,5 litra
  • liść laurowy 2
  • ziele angielskie
  • sól
  • zielona pietruszka lub koperek
Włoszczyzna 200g:
  • marchewka 2
  • cebula
  • pietruszka
  • seler

Przepis na zupę:

1. Gotować mięso z kością- czas gotowania zależy od rodzaju mięsa. Do żeberek lub schabu już po 20 minutach można dodać włoszczyznę: umyta i obrana pietruszka, cebula, seler, marchew, zetrzeć na tartce lub pokroić. Dodać liść laurowy i ziele angielskie.
2. Do zupy dodać opłukaną kaszę jęczmienną i mieszając wszystko posolić (kaszę można gotować w oddzielnym garnku z dodatkiem tłuszczu).
3. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, razem z suszonymi grzybami dodać do krupniku, gotować aż ziemniaki będą miękki.
4. Ugotowany krupnik posypać posiekanym koperkiem lub zieloną pietruszką.

Podobne przepisy...

  1. smak i uczucie says:

    Moja ulubiona zupa

Leave a Reply

Your email address will not be published.