
Krem z cukinii
December 27, 2014Składniki:
- 2 średnie lub 3 małe cukinie
- 4 duże pomidory
- 1 średnia cebula
- 1 duża marchew
- 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
- 1/2 kostki bulionowej o smaku warzyw
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 4 łyżki masła
- natka pietruszki
- 1 łyżka oregano
- 1 łyżka bazylii
- 3/4 łyżeczki kminku
- 1 i 1/2 szklanki wody
- 5 łyżek śmietany 30%
- 1 bagietka
Przepis:
1. Cukinię pokroić w plastry o grubości 1 cm, włożyć pod grill na 20 minut w temperaturze 200 stopni.
2. Pomidora sparzyć gorącą wodą, ściągnąć skórkę, wyciągnąć gniazda nasienne i pokroić w dużą kostkę.
3. Cebulę pokroić w kostkę, marchew pokroić w plastry.
4. W garnku na małym ogniu rozgrzać 1/5 łyżki masła wraz z kminkiem, oregano, bazylią, kostką warzywną, pieprzem. Gdy masło tylko się rozpuści dodać cebulę i dusić przez 3 minuty. Po upływie tego czasu dodać grillowaną cukinię, pomidory, marchew i przecier pomidorowy . Dusić pod przykryciem przez 30 minut, na średnim ogniu.
5. Po 30 minutach posolić, dodać 1 i 1/2 szklanki wody, zdjąć z ognia i zblendować. Położyć ponownie na mały ogień, dodać śmietanę. Gotować przez 2-3 minuty, do ponownego zagotowania się zupy krem z cukinii.
6. Pozostałe masło utrzeć z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i drobno pokrojoną natką pietruszki. Bagietkę pokroić w centymetrowe kromeczki, posmarować masłem czosnkowym i włożyć pod grill na parę minut do zrumienienia.
7. Jeśli ktoś lubi żółty ser, można nim posypać bagietkę przed włożeniem na grill.
Zupka wygląda rewelacyjnie – dzisiaj zakupiłem składniki jutro zabieram się za przygotowanie