Kopytka przepis

Różnica między kopytkami ziemniaczanymi, a pierogami leniwymi jest niewielka, do pierogów dodaje się dużą ilość białego sera, a do przepisu na kopytka oczywiście można dodać twaróg, ale w mniejszych ilościach.

kopytka ziemniaczane Czas: 40 min. Porcje: 4 Koszt: 10 zł.

Składniki:

  • ziemniaki 0,8 kg
  • jajko (1 szt.)
  • mąka pszenna 210g
  • mąka ziemniaczana 25g
  • sól
Przepis, jak zrobić kopytka?
1. Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Po ostudzeniu zemleć w maszynce lub przecisnąć przez praskę.
2. Ziemniaki umieścić na stolnicy, dodać wybite jajko i przesianą mąkę. Ciasto należy wyrabiać rękami.
3. Jak ciasto na kopytka będzie miało konsystencje jednolitą to formować wałkiem średnice 3 cm, nożem lekko spłaszczyć i krajać kawałki na ukos.
4. Gotować kopytka ziemniaczane we wrzącej osolonej wodzie, aż wypłyną na powierzchnie i wykładać na talerz. Podawać na gorąco, polane sosem lub słoniną.

Podobne przepisy...

  1. Hosting says:

    Ten przepis ukazal sie jako pierwszy na moim blogu, ale postanowilam go nieco odswiezyc, bo juz troche wiecej wiem o gotowaniu. Kopytka sa przykladem na to, ze czasem gramature mozna sobie wsadzic w buty tutaj po prostu najlepiej sprawdzaja sie proporcje. Najbardziej nadaja sie tutaj ziemniaki maczystych odmian. Warto ugotowac je dzien wczesniej, wtedy zrobienie klusek zajmuje mniej niz pol godziny.

Leave a Reply

Your email address will not be published.