Różnica między kopytkami ziemniaczanymi, a pierogami leniwymi jest niewielka, do pierogów dodaje się dużą ilość białego sera, a do przepisu na kopytka oczywiście można dodać twaróg, ale w mniejszych ilościach.

kopytka ziemniaczane Czas: 40 min. Porcje: 4 Koszt: 10 zł.

Składniki:

  • ziemniaki 0,8 kg
  • jajko (1 szt.)
  • mąka pszenna 210g
  • mąka ziemniaczana 25g
  • sól
Przepis, jak zrobić kopytka?
1. Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Po ostudzeniu zemleć w maszynce lub przecisnąć przez praskę.
2. Ziemniaki umieścić na stolnicy, dodać wybite jajko i przesianą mąkę. Ciasto należy wyrabiać rękami.
3. Jak ciasto na kopytka będzie miało konsystencje jednolitą to formować wałkiem średnice 3 cm, nożem lekko spłaszczyć i krajać kawałki na ukos.
4. Gotować kopytka ziemniaczane we wrzącej osolonej wodzie, aż wypłyną na powierzchnie i wykładać na talerz. Podawać na gorąco, polane sosem lub słoniną.
Author

One Comment on “Kopytka przepis”

  1. Ten przepis ukazal sie jako pierwszy na moim blogu, ale postanowilam go nieco odswiezyc, bo juz troche wiecej wiem o gotowaniu. Kopytka sa przykladem na to, ze czasem gramature mozna sobie wsadzic w buty tutaj po prostu najlepiej sprawdzaja sie proporcje. Najbardziej nadaja sie tutaj ziemniaki maczystych odmian. Warto ugotowac je dzien wczesniej, wtedy zrobienie klusek zajmuje mniej niz pol godziny.

Leave a Reply

Your email address will not be published.