Kluski śląskie

Kluski śląskie

1 By Artur
Tradycyjne kluski śląskie podawać jako dodatek do pieczonych dań mięsnych, polane słoniną lub ulubionym sosem. Przepis na malutkie kluski z dziurką, zwane również kluskami białymi, barwa zależy od użytej odmiany ziemniaków.

Kluski śląskie polane słoniną Czas: 40 min. Porcje: 4 Koszt: 10 zł.

Składniki:

  • ziemniaki 1,4 kg
  • mąka ziemniaczana 300g
  • jajka 1 szt.
  • sól
Przepis, jak zrobić kluski śląskie?
1. Ugotować ziemniaki w osolonej wodzie pod przykryciem. Po odparowaniu zemleć w maszynce lub dokładnie ugnieść tłuczkiem.
2. Przełożyć ziemniaki do miski, można wyjąć 1/4 ziemniaków i w to miejsce umieścić mąkę, następnie z powrotem włożyć wyjęte ziemniaki, dodać do tego wybite jajko.
3. Wyrabiać ciasto rękami, formować kulki średnicy 2,5 cm, lekko spłaszczyć i zrobić wgłębienie.
4. Kluski śląskie gotować w osolonej wodzie, po wypłynięciu klusek na powierzchnie dogotować jeszcze przez 3 min.
5. Łyżką cedzakową wybierać na talerz lub półmisek.