Kapuśniak

Kapuśniak w tradycyjnym wykonaniu z kiszonej kapusty, ale również uwielbiam zupę kapuśniak ze świeżej młodej kapusty lub z białej kapusty, przepis zupy na żeberkach z ziemniakami.

Czas: 60 min. Porcje: 8 Koszt: 23 zł.

Składniki:

  • kiszona kapusta 60 dag
  • żeberka wieprzowe 50 dag
  • wędzony boczek 30 dag
  • ziemniaki 40 dag
  • marchew 3
  • cebula 2
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • czosnek 3 ząbki
  • liść laurowy 5
  • majeranek, ziele angielskie
  • pieprz, sól

Przepis:

1. Umyte żeberka, rozdrobnić w paski, włożyć do wody z odrobiną soli. W trakcie gotowania należy zbierać zanieczyszczenia z powierzchni zupy, tak zwane szumowanie.
2. Do kapuśniaku z kiszonej kapusty dodać marchew startą na grubej tartce i ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotować na małym ogniu, w trakcie dodać przyprawy, liść laurowy, ziele angielskie, posiekany czosnek.
3. Wypłukaną i pokrojoną kiszoną kapustę dodać do całości zupy i przez 20 min. gotować.
4. Pokrojony boczek w kostkę, stopić na patelni razem z cebulą. Dodać mąkę pszenną do boczku i smażyć na złoty kolor. Zasmażkę łączyć z kapuśniakiem, doprawić majerankiem, solą, pieprzem i kapuśniak na żeberkach gotowy do jedzenia.

podpis kwalifikowany cena

Podobne przepisy...

Leave a Reply

Your email address will not be published.