Jak wygląda polska kuchnia na Śląsku?

Jak wygląda polska kuchnia na Śląsku?

Off By Artur

Polska kuchnia jest kuchnią wielu tradycji. Przecinają się w niej różne smaki, wpływy i gusta kulinarne. Największym zaś tego przykładem jest kuchnia śląska, znana z ogromnej różnorodności. Śląsk czerpał bowiem kuchenne inspiracje z: Polski, Austrii, Czech oraz z Niemiec.

Znane śląskie potrawy

Najbardziej znane śląskie potrawy to: rolada, modra kapustę, żurek śląski, ciapkapusta i karminadle. Są to dania syte, w których znajduje się dużo tłuszczu. Dlatego też kuchnia śląska uważana jest za kuchnię pożywną. Śląskie dania znane są w całej Polsce – wystarczy zajrzeć do restauracji Na Skrajnej, serwującej dania typowo polskie. Na stronie Naskrajnej.pl znajduje się menu, w jakim umieszczone m.in są:
śląskie kluski tarte, zwane w Polsce ciemnymi. Będą one pasowały do rolady bądź do kotleta schabowego. Z deserów najbardziej popularny jest w Polsce śląski kołocz, ciasto z posypką. Kuchnia śląska to kuchnia, w której znaleźć można wiele propozycji, które smakują wszystkim Polakom. Wystarczy wspomnieć o popularnej wodzionce,
a więc o zupie zrobionej na wodzie lub na rosole, z dodatkiem czosnku
oraz chleba. Śląską wodzionkę znają wszyscy Polacy.

Polskie odpowiedniki śląskich dań

Wśród polskich odpowiedników śląskich dań można znaleźć na przykład bratkartofle, pieczone ziemniaki. Z kolei, chętnie spożywany na Śląsku rosół to również danie polskie. Rosół, rolada, czerwona (modra) kapusta i kluski to typowe danie śląskie, które cenione jest przez Polaków i serwowane w najhardziej znanych polskich restauracjach. To idealny przykład, wskazujący na to, jak kuchnia polska i śląska idealnie się przenikają. Śląska kuchnia to kuchnia pełna wyraźnych smaków.
Dlatego przebywając w tak znanych restauracjach, jak na przykład Na Skrajnej można także zdecydować się na zamówienie dania śląskiego. Polskie i śląskie dania to potrawy, które wzajemnie się przenikają i już chociażby to jest dobrym powodem do zapoznania się z najważniejszymi potrawami obu tych tradycji kulinarnych.
Polska kuchnia na Śląsku jest bogato reprezentowana.