Jak samodzielnie przygotować mleko kokosowe?

Jak samodzielnie przygotować mleko kokosowe?

Off By Artur
Mleko kokosowe cieszy się coraz większą popularnością. Polacy chętnie wykorzystują je do domowych wypieków, ale ta gęsta masa fantastycznie sprawdza się również przy daniach wytrawnych lub jako składnik aromatycznych sosów. Mleko kokosowe dostępne jest w większości supermarketów. Niestety, nie zawsze jego skład ma wiele wspólnego z dobrym smakiem i jakością, dlatego warto spróbować przyrządzić ten smakołyk samodzielnie.

Właściwości mleka kokosowego

Duże zainteresowanie kokosem i jego pochodnymi wynika przede wszystkim z prozdrowotnych właściwości. Mleko kokosowe może pochwalić się obecnością w składzie witaminy C oraz kwasu foliowego. Co więcej, kwasy tłuszczowe zawarte w kokosie wykazują właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe (głównie dzięki obecności kwasu laurynowego). Uznaje się również, że mleko kokosowe może pomagać w obniżaniu poziomu złego cholesterolu i w usprawnianiu przemiany materii. Ogromną zaletą tego typu produktów jest również to, że mogą spożywać je osoby cierpiące na nietolerancję laktozy.

Produkty spożywcze z kokosa

W sprzedaży można znaleźć wiele produktów spożywczych na bazie kokosa. Wśród nich, obok najpopularniejszego mleka kokosowego, pojawiają się ocet kokosowy (na bazie sfermentowanej wody kokosowej), syrop kokosowy i cukier kokosowy (fantastyczna alternatywa dla kalorycznego i niezdrowego cukru), woda kokosowa (sprawdzająca się przy smoothie), olej kokosowy (w płynnej i stałej formie) oraz bezglutenowa mąka kokosowa. W sklepach specjalizujących się w dystrybucji wegańskich smakołyków można kupić również czekoladę z kokosa, kokosowe chipsy, masło na bazie kokosa (doskonale nadające się do głębokiego smażenia), herbatę czy kokosowe wino.

Domowe mleko kokosowe

Dlaczego warto pokusić się o przygotowanie własnego mleka kokosowego? Nie wszystkie produkty dostępne w sklepach są dobre dla naszego zdrowia. Wszystko ze względu na działania producentów, którzy umieszczają w nich emulgatory i stabilizatory, przedłużające ważność produktu. Spożycie zbyt dużej ilości tego typu składników może powodować problemy z układem trawiennym. Jednak domowe mleko kokosowe pozwoli w pełni cieszyć się prozdrowotnymi właściwościami kokosa. Jak je przygotować? Wystarczy wykorzystać zwykłe wyposażenie kuchni – mleczko kokosowe nie wymaga kupowania drogich i rzadko dostępnych składników czy finezyjnych naczyń! Wystarczy 4 szklanki wiórek kokosowych zmiksować  (lub zblendować) z 6 szklankami wrzątku. Następnie całość odcisnąć na gazie lub gęstym sitku i przelać do butelki albo słoiczka. Tak przygotowane, naturalne mleko kokosowe może być przechowywane w lodówce przez 2-3 dni.