
Jak samodzielnie przygotować mleko kokosowe?
September 30, 2014Właściwości mleka kokosowego
Duże zainteresowanie kokosem i jego pochodnymi wynika przede wszystkim z prozdrowotnych właściwości. Mleko kokosowe może pochwalić się obecnością w składzie witaminy C oraz kwasu foliowego. Co więcej, kwasy tłuszczowe zawarte w kokosie wykazują właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe (głównie dzięki obecności kwasu laurynowego). Uznaje się również, że mleko kokosowe może pomagać w obniżaniu poziomu złego cholesterolu i w usprawnianiu przemiany materii. Ogromną zaletą tego typu produktów jest również to, że mogą spożywać je osoby cierpiące na nietolerancję laktozy.
Produkty spożywcze z kokosa
W sprzedaży można znaleźć wiele produktów spożywczych na bazie kokosa. Wśród nich, obok najpopularniejszego mleka kokosowego, pojawiają się ocet kokosowy (na bazie sfermentowanej wody kokosowej), syrop kokosowy i cukier kokosowy (fantastyczna alternatywa dla kalorycznego i niezdrowego cukru), woda kokosowa (sprawdzająca się przy smoothie), olej kokosowy (w płynnej i stałej formie) oraz bezglutenowa mąka kokosowa. W sklepach specjalizujących się w dystrybucji wegańskich smakołyków można kupić również czekoladę z kokosa, kokosowe chipsy, masło na bazie kokosa (doskonale nadające się do głębokiego smażenia), herbatę czy kokosowe wino.
Domowe mleko kokosowe
Dlaczego warto pokusić się o przygotowanie własnego mleka kokosowego? Nie wszystkie produkty dostępne w sklepach są dobre dla naszego zdrowia. Wszystko ze względu na działania producentów, którzy umieszczają w nich emulgatory i stabilizatory, przedłużające ważność produktu. Spożycie zbyt dużej ilości tego typu składników może powodować problemy z układem trawiennym. Jednak domowe mleko kokosowe pozwoli w pełni cieszyć się prozdrowotnymi właściwościami kokosa. Jak je przygotować? Wystarczy wykorzystać zwykłe wyposażenie kuchni – mleczko kokosowe nie wymaga kupowania drogich i rzadko dostępnych składników czy finezyjnych naczyń! Wystarczy 4 szklanki wiórek kokosowych zmiksować (lub zblendować) z 6 szklankami wrzątku. Następnie całość odcisnąć na gazie lub gęstym sitku i przelać do butelki albo słoiczka. Tak przygotowane, naturalne mleko kokosowe może być przechowywane w lodówce przez 2-3 dni.