Jajecznica przepis

Jajecznica z kurzych jajek z dodatkiem pomidora i żółtego sera, jedna z najsmaczniejszych potraw na śniadanie.

Jajecznica z pomidorami Czas: 10 min. Porcje: 2 Koszt: 4 zł.

Składniki:

  • jajka 4 szt. 200 g
  • masło lub boczek wędzony 30 g
  • sól do smaku

Przepis:

1. Mówi się że najważniejszym posiłkiem dnia jest śniadanie, jajecznica jak najbardziej do tego pasuje, można do niej dodać świeżych, posiekanych ziół lub startego sera.
2. Jaja umyć, wybić do garnuszka, lekko posolić, wymieszać na jednolitą masę.
3. Na patelni rozgrzać masło lub podsmażyć boczek.
4. Aby jajecznica ścięła się na puszystą galaretowatą masę, można dodać niewielką ilość wody lub mleka.
5. Dobrze rozmąconą masę wlewać na patelnię, na rozgrzany tłuszcz, smażyć powoli. Ogrzewać dotąd, aż dolna masa zetnie się, zebrać od spodu łyżką lub łopatką ściętą masę możliwie w dużych kawałkach. Jajecznica po usmażeniu powinna być puszysta, delikatna i wilgotna. Wspaniale smakuje z pomidorami, żółtym serem i szynką.

Podobne przepisy...

Leave a Reply

Your email address will not be published.