GARNKI I CZAJNIKI GALICJA

Off By Artur

Wybór odpowiednich naczyń jest kluczowy do stworzenia funkcjonalnej kuchni. Owszem, możemy wyposażyć kuchnię w jakikolwiek sprzęt kuchenny, ale może być on wykonany z wątpliwej jakości materiałów, przez co nie będzie trwały, a gotowanie w nim może niekorzystnie wpływać na zdrowie. Należy bowiem wiedzieć, że stal słabej jakości może wydzielać do wody i potraw niepożądane substancje chemiczne, które wpływają negatywnie zarówno na smak potraw jak i nasze zdrowie.
Wybór odpowiednich naczyń jest kluczowy do stworzenia funkcjonalnej kuchni. Owszem, możemy wyposażyć kuchnię w jakikolwiek sprzęt kuchenny, ale może być on wykonany z wątpliwej jakości materiałów, przez co nie będzie trwały, a gotowanie w nim może niekorzystnie wpływać na zdrowie. Należy bowiem wiedzieć, że stal słabej jakości może wydzielać do wody i potraw niepożądane substancje chemiczne, które wpływają negatywnie zarówno na smak potraw jak i nasze zdrowie. Jeżeli zależy nam na najwyższej jakości wykonania, warto wybierać naczynia marki Galicja. Firma stawia na współpracę z najlepszymi producentami, z którymi wspólnie ustalają z jakich materiałów mają być wykonane. Marka Galicja ma długą historię, a dzięki zdobytemu doświadczeniu połączonego z doświadczeniem najlepszych producentów, na rynek wchodzą naczynia najwyższej jakości, które dostępne są także dla klientów o mniej zasobnym portfelu.

Garnki i czajniki służą oczywiście do gotowania, ale poza swoją użytecznością praktyczną mogą być używane także w celach poprawy wystroju wnętrza kuchni. Ważne jest nie tylko to aby garnki były ładne, ale także to, by swoim wzornictwem dobrze komponowały się z resztą sprzętu kuchennego. Jeżeli zależy nam na walorach wizualnych, wówczas dobrym pomysłem jest ustalenie tematyki wystroju. Możemy na przykład zaaranżować kuchnię na styl nawiązujący do dawnych czasów. Wówczas stawiamy na ciepłe kolory takie jak brąz, ciemna zieleń czy czerwień. Dobrym wyborem są garnki emaliowane, czy tworzone na wzór tych, których używały nasze babcie. Te dzisiejsze różnią się jednak tym, że emalia jest bardziej trwała, a stal wykorzystywana do ich produkcji jest znacznie lepszej jakości od tej wykorzystywanej dawniej, dzięki czemu nie musimy się martwić o to, że do potraw dostaną się niepożądane substancje chemiczne. Sama emalia dodatkowo zabezpiecza stal, a dzięki temu że jest ona specjalną mieszanką powstałą ze sproszkowanego szkła, jest ona całkowicie neutralna dla smaku. Przechowując naczynia emaliowane należy pamiętać o tym, że emalia mimo wszystko jest delikatnym materiałem, więc nie powinniśmy przechowywać garnków jeden w drugim, a jeśli już musimy to robić, to oddzielajmy je od siebie za pomocą specjalnych podkładek. Jeśli po długim czasie użytkowania garnków i czajników (https://naczynia.olkusz.pl/czajniki) zauważymy, że pojawił się w nich kamień, nie stosujmy mieszanki wody z octem, ponieważ tak powstały kwas może osłabić strukturę emalii. Zamiast tego znacznie bezpieczniej jest używać specjalnych mieszanek stworzonych do odkamieniania. Jeżeli stawiamy na nowoczesność, wówczas warto zastanowić się na wybór garnków stalowych bez emalii. Nie musimy się obawiać, bowiem stal użyta do ich produkcji nie wydziela do wody żadnej chemii, więc są one w pełni bezpieczne. Wiele tego typu garnków posiada kilkuwarstwowe dno, które sprawia, że nagrzewa się ono stopniowo, a nie momentalnie, dzięki czemu szansa na przypalenie potrawy jest znacznie mniejsza niż w przypadku garnków posiadających cienkie dno. Poza tym dłużej utrzymują one temperaturę i nie gubią jej, więc mogą być z powodzeniem wykorzystywane nie tylko do gotowania, ale także duszenia czy zapiekania. Takie garnki wyglądają bardzo stylowo i nowocześnie, więc bardzo dobrze będą pasować do kuchni wyposażonej w indukcję. Czasem ciekawym pomysłem jest także łączenie stylów i wybór nowoczesnych garnków na kuchnię gazową, lub emaliowanych na kuchnię indukcyjną. Te same zasady dotyczą także czajników, które zawsze są na wierzchu, bowiem rzadko kiedy chowamy je do szafek. Warto więc pomyśleć nad wyborem takiego czajnika, który będzie cieszył oko.

Praktyczność i walory wizualne są bardzo ważne, ale to nie jedyne czynniki które bierzemy pod uwagę podczas wyboru sprzętu kuchennego. Bardzo ważna jest także ich cena, ponieważ garnki mogą być znacznie droższe niż te na które możemy sobie pozwolić. Czy to oznacza, że osoby z ograniczonym budżetem mogą wybierać jedynie naczynia o słabej jakości? Na szczęście nie, bowiem marka Galicja wychodzi naprzeciw klientom i dostosowuje swoje ceny w taki sposób, aby garnki czy czajniki były stosunkowo tanie, bez konieczności oszczędzania na jakości, dlatego wybierając naczynia spod tej marki możemy być pewni, że posiadamy porządny sprzęt kuchenny, nawet jeśli jego cena nie zrujnowała naszego konta w banku.