
Ciasto z rabarbarem
October 6, 2015Składniki:
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 7 dkg margaryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 galaretki truskawkowe
- 1 kg rabarbaru.
Przepis:
1. Przygotowanie kruchego ciasta z rabarbarem nie jest bardzo skomplikowane, należy: Wszystkie składniki zagnieść (mąka, cukier, proszek, jajko, margaryna, śmietana). Gdyby ciasto było nadal klejące, podsypać je mąką. Zagniecione ciasto rozwałkować, po czym wyłożyć na brytfankę. Wykładać dół a także boki ciasta.
2. Rabarbar umyć, zdjąć warstwę zewnętrzną i pokroić w około 4 centymetrowe kawałki. Rabarbar układać na kruchym cieście starając się stworzyć kształt “choinki”. Ciasto wkładać do piekarnika o temperaturze 160 stopni na 1 godzinę.
3. Upieczone ciasto ostudzić, a wystudzone zalać galaretkę, może być truskawkowa. Ja użyłam truskawkowej, ale możemy użyć jakiejkolwiek. Gdy rozpuszczam galaretkę zawsze dodaję mniej wody, aniżeli jest to zalecane na jej opakowaniu, jest ona wtedy twardsza.