Ciasta – Potrawy z ciast na bazie mąki

Ciasta, czyli przepisy na bazie mąki, która ma wiele zastosowań w potrawach, pozyskuje się ją z przemiału różnych zbóż, zawiera wiele skrobi i innych węglowodanów. Mąkę używa się do produkcji makaronów, pieczywa, koncentratów, zagęszczania potraw i oczywiście do wyrabiania ciast. Obliczenie ilości mąki potrzebnej do przygotowania ciasta, sprawdza się mierząc szklankę mąki i konkretnej ilości gram potrzebnych do przygotowania ciasta.

June 2, 2023 0

Spaghetti carbonara- sos

By Artur Sapa

Sos carbonara pochodzi z Włoszech, podaje się go z makaronem spaghetti. W oryginalnym przepisie używa się pancetty- suszonego zawijanego boczku.…

May 26, 2023 3

Krokiety z mięsem

By Artur Sapa

Krokiety to smażone naleśniki z farszem, najczęściej zawija się krokiety z mięsem mielonym, z pieczarkami, z kapustą, z grzybami, a…

October 29, 2022 0

Jak upiec biszkopt?

By Artur Sapa

Puszysty, lekki biszkopt to podstawa udanego ciasta. Biszkopt z owocami, biszkopt czekolady czy tradycyjne ciasto biszkoptowe – niemalże każdy przepis…

July 26, 2022 1

Kluski śląskie

By Artur Sapa

Tradycyjne kluski śląskie podawać jako dodatek do pieczonych dań mięsnych, polane słoniną lub ulubionym sosem. Przepis na malutkie kluski z…

June 20, 2022 0

Faworki – chruściki

By Artur Sapa

Faworki to kruche ciastka podobne do pączków w kształcie kokardki. Przepis na tradycyjne, delikatne, a zarazem chrupiące, wyśmienite chruściki. Te…

June 10, 2022 0

Jak mrozić pierogi?

By Artur Sapa

Powiedzenia w stylu: “człowiek uczy się całe życie” lub “nauka na własnych błędach”, bardzo często padają też w kuchni. Zdobycie…

July 21, 2021 0

Pierogi ruskie

By Artur Sapa

Pierogi ruskie podawać ze śmietaną, podsmażoną cebulą, skwarkami, boczkiem, z kefirem, jogurtem lub polać ulubionym sosem. Przepis zawiera ciasto na…

July 8, 2021 0

Bliny przepis

By Artur Sapa

Bliny to małe naleśniki sporządzone z mąki pszennej i gryczanej z różnymi dodatkami. Przepis przedstawia Rosyjską wersję pulchnych, drożdżowych placków.…

May 22, 2021 0

Pierogi pielmieni

By Artur Sapa

Pielmieni to małe pierogi nadziewane surowym mięsem z cebulą pochodzące z kuchni rosyjskiej. Czas: 50 min. Porcje: 5 Koszt: 17…

May 2, 2021 0

Lasagne z mięsem

By Artur Sapa

Dla tych którzy uwielbiają zapiekanki Lasagne z mięsem mielonym będzie bardzo smakowało. Wymaga trochę czasu i wysiłku, ale warto przygotować…

April 18, 2021 0

Pierogi leniwe

By Artur Sapa

Głównym składnikiem pierogów leniwych jest twaróg, w dużej mierze smak zależy od wykorzystanego sera. Czas: 60 min. Porcje: 4 Koszt:…