Barszcz czerwony

Barszcz czerwony czysty na zakwasie, najczęściej podawany w Wigilię z uszkami, kapustą, suszonymi grzybami, mięsem lub ziemniakami. Barszcz z buraków można przygotować z przepisu nawet tydzień przed Świętami i po wyjęciu z lodówki podgrzać.

Barszcz czerwony czysty Czas: 45 min. Porcje: 5 Koszt: 8 zł.

Składniki:

  • buraki 1 kg
  • zakwas z buraków
  • wywar warzywny 2 litry
  • czosnek 3 ząbki
  • ziarna pieprzu 4
  • liść laurowy 3
  • ziele angielskie 4
  • ocet
  • sól
  • majeranek
Przepis:
1. Buraki obrać i pokroić na małe kawałki, umieścić w garnku z wywarem warzywnym, dodać ziele angielskie, liść laurowy, pieprz i gotować przez pół godziny.
2. Zdjąć z gazu, przecedzić, do garnka wlać zakwas z buraków, ustawić na małym ogniu- nie gotować.
3. Dodać do czerwonego barszczu przekrojony ząbek czosnku, doprowadzić do smaku octem, solą, dodać majeranek i dobrze wymieszać.
4. Barszcz czerwony na wigilię można przechować w lodówce i podawać podgrzany z uszkami, suszonymi grzybami, mięsem lub ziemniakami.

podpis kwalifikowany cena

Podobne przepisy...

  1. włodzimierz says:

    ocet to zgroza,lepiej dać nieco więcej zakwasu,

Leave a Reply

Your email address will not be published.