
Barszcz biały
February 6, 2015 Czas: 55 min. Porcje: 6 Koszt: 14 zł.
Składniki:
- biała kiełbasa 40 dag
- zakwas pszenny 300 ml
- czosnek 3 ząbki
- woda 2 l
- śmietana 18% 100 ml
- chrzan 2 łyżeczki
- liść laurowy 3
- majeranek 1 łyżeczkę
- sól
- pieprz
- jajka (jedno na porcję)
Przepis:
1. Domowy zakwas na barszcz biały można zrobić własnoręcznie, jest prosty do przygotowania, powinien być do tygodnia odstawiony żeby nabrał kwaśnego smaku. Szybszym sposobem jest zakup zakwasu pszennego w sklepie.
2. Białą kiełbasę umieścić w garnku z wodą, dodać szczyptę soli, gotować na małym ogniu przez 45 minut. Po 10 minutach od zagotowania wody, dodać chrzan, liść laurowy i drobno pokrojony czosnek. Kiełbasę nakłuć w kilku miejscach widelcem, żeby puściła soki, między czasie z górnej powierzchni zdejmować szumowiny łyżką.
3. Jajka ugotować na twardo (7- 9 minut od czasu wrzenia).
4. Przy końcu gotowania barszczu, stopniowo nalewać zakwas, powoli dolewając próbować by nie wyszedł za mało lub za bardzo kwaśny. Odstawić zupę, żeby wystygła.
5. W miseczce połączyć śmietanę z kilkoma łyżkami przestudzonej zupy, wymieszać i zahartować tym biały barszcz. Jeszcze na chwilę zagotować, żeby wszystkie składniki się połączyły i przeszły smakiem.
6. Podawać jajka razem z ugotowaną kiełbasą pokrojone w ćwiartki.