Barszcz biały

Barszcz biały to jedna z potraw podawana na świata Wielkanoce, wiecznie mylona z żurkiem. Główną różnicą w przepisie pomiędzy tymi zupami jest zakwas, do żurku używa się zakwasu żytniego, a w barszczu pszennego. Każdy ma własną wersję barszczu białego, niektórzy nie lubią pić rzadkich zup, wtedy do barszczu można dodać jeszcze marchewkę, ziemniaki, grzyby, boczek.

Barszcz biały z jajkiem Czas: 55 min. Porcje: 6 Koszt: 14 zł.

Składniki:

  • biała kiełbasa 40 dag
  • zakwas pszenny 300 ml
  • czosnek 3 ząbki
  • woda 2 l
  • śmietana 18% 100 ml
  • chrzan 2 łyżeczki
  • liść laurowy 3
  • majeranek 1 łyżeczkę
  • sól
  • pieprz
  • jajka (jedno na porcję)

Przepis:

1. Domowy zakwas na barszcz biały można zrobić własnoręcznie, jest prosty do przygotowania, powinien być do tygodnia odstawiony żeby nabrał kwaśnego smaku. Szybszym sposobem jest zakup zakwasu pszennego w sklepie.
2. Białą kiełbasę umieścić w garnku z wodą, dodać szczyptę soli, gotować na małym ogniu przez 45 minut. Po 10 minutach od zagotowania wody, dodać chrzan, liść laurowy i drobno pokrojony czosnek. Kiełbasę nakłuć w kilku miejscach widelcem, żeby puściła soki, między czasie z górnej powierzchni zdejmować szumowiny łyżką.
3. Jajka ugotować na twardo (7- 9 minut od czasu wrzenia).
4. Przy końcu gotowania barszczu, stopniowo nalewać zakwas, powoli dolewając próbować by nie wyszedł za mało lub za bardzo kwaśny. Odstawić zupę, żeby wystygła.
5. W miseczce połączyć śmietanę z kilkoma łyżkami przestudzonej zupy, wymieszać i zahartować tym biały barszcz. Jeszcze na chwilę zagotować, żeby wszystkie składniki się połączyły i przeszły smakiem.
6. Podawać jajka razem z ugotowaną kiełbasą pokrojone w ćwiartki.

Podobne przepisy...

Leave a Reply

Your email address will not be published.